Cassoulet med kalkon

cassoulet-med-kalkon-16Cassoulet är äkta sydfransk husmanskost, bestående av en mustig gryta med bönor, grönsaker och kött eller fågel blandat med fläsk och korv. Hela härligheten får koka långsamt på låg värme i flera timmar och det blir gudomligt gott!

Det här är en magrare men fortfarande smakrik variant lagad med ett helt kalkonlår och strimlad prosciutto. Jag vågar påstå att den är minst lika god som originalet.

Jag använder min slow cooker för att laga cassoulet, men har du ingen sådan kan du använda en ugnsfast gryta med lock som du ställer i ugnen. Båda varianterna finns beskrivna här.

Cassoulet med kalkon

Cirka 6-8 portioner

Ingredienser

cassoulet-med-kalkon-ingredienser
Cassoulet med kalkon: ingredienser

1 färsk (eller fryst) lårklubba av kalkon, cirka 1 500-1 700 gram
2 tsk salt
200 gram prosciutto
4 vitlöksklyftor
2 gula lökar
5-6 medelstora morötter
800 gram kokta vita bönor
3 lagerblad
3 stora kvistar färsk rosmarin
2-3 tsk grovmalen svartpeppar
½ msk grönsaksbuljongpulver
2,5 dl vatten
1 knippa bladpersilja

Gör så här – dagen innan:

Tina kalkonlåret i kylskåp om det är fryst. Observera att det kan ta flera dagar för en stor bit kalkon att tina ordentligt. Å andra sidan gör det inget i det här receptet om kalkonen inte är helt tinad – du får bara räkna med att den behöver mer tid för att bli ordentligt tillagad.

Kvällen innan du vill laga cassouleten: skölj kalkonlåret, klappa det torrt med hushållspapper och salta det på alla sidor. Lägg det i en form, täck med plastfilm och låt vila över natten i kylskåp.

Om du använder torkade bönor, lägg dem i blöt över natten och koka dem sedan enligt anvisningarna på paketet. Bönorna får gärna vara lite underkokta.

Gör så här – på morgonen tillagningsdagen:

Ta ut kalkonlåret ur kylskåpet. Har du ingen slow cooker så värm ugnen till 145°C för varmluft, 160°C för vanlig ugn.

Skala och hacka lök och vitlök. Skala morötterna och skär dem i skivor eller små bitar.

cassoulet-med-kalkon-4

Skölj rosmarinen. Skär prosciutton i strimlor.

cassoulet-med-kalkon-5

Lägg bönor, morötter, lök, vitlök, prosciutto och lagerblad i grytan.

cassoulet-med-kalkon-6

Mät upp 2,5 dl vatten och rör ut buljongpulvret i det.

cassoulet-med-kalkon-7

Häll buljong i grytan och rör om. Lägg rosmarin kvistarna högst upp i grytan.

cassoulet-med-kalkon-8

Skölj kalkonlåret i kallt vatten, torka av det med hushållspapper och peppra på alla sidor.

cassoulet-med-kalkon-9

Lägg kalkonlåret i grytan ovanpå grönsakerna.

cassoulet-med-kalkon-10

Sätt locket på grytan. Använder du slow cooker så låt puttra på läge Låg i 8 timmar. Eller sätt in din ugnsfasta gryta i ugnen i 1-2 timmar.

cassoulet-med-kalkon-11

Cassouleten är färdig när kalkonköttet lätt lossnar från benen.

cassoulet-med-kalkon-12

Ta upp kalkonlåret och lägg det på en skärbräda. Om du kan… när jag tog tag i benet för att upp kalkonlåret föll det isär, så mört var det. Så det vara bara att plocka fram den stora matlagnings-tången.

cassoulet-med-kalkon-13

Lyft också upp rosmarinkvistarna och släng dem. Rensa bort skinn, eventuella fettslamsor och ben från kalkonköttet.

Tycker du att köttet ser lite för rött ut? Ingen fara: kalkonlår har den här färgen när det är helt tillagat. Så länge köttet lossnar lätt från benet behöver du inte vara orolig.

cassoulet-med-kalkon-14

Dela köttet i lagom stora munsbitar. Rör sedan ner det i grytan igen. Smaka av och tillsätt eventuellt lite mer peppar.

cassoulet-med-kalkon-15

Skölj och hacka persiljan. Strö den över cassouleten när du är redo att äta.

hacka-persilja

Servera rätten som den är. Vill du så kan du lägga till ett gott bondbröd eller en fräsch sallad. Eller varför inte majsmuffins – det passar jättebra till kalkon!

cassoulet-med-kalkon-16

Eventuella rester kan du gärna frysa. Men låt helst cassoulet tina ordentligt i kylskåpet innan du värmer upp den igen, annars finns risk att bönorna blir för mosiga.

Bon Appétit!

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s