De här kycklingklubborna är underbart goda och saftiga, mycket beroende på jag både marinerar dem och sedan tillagar dem i stekpåse.
Använd helst ekologisk citron och lime, eftersom skalen ska steka med kycklingen under tillagningen.
Receptet innehåller inte särskilt mycket fett, så du kan lugnt äta den här rätten även efter eventuella nyårslöften.
Kycklingklubbor med citron, lime och chili
cirka 4 portioner
Ingredienser:

4 kycklingklubbor, tillsammans cirka 1 kg
1 ekologisk citron
1 ekologisk lime
2-4 vitlöksklyftor, beroende på storlek
½ färsk röd chili
1 msk honung
½ dl soja, gärna med låg salthalt
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 liten knippa bladpersilja
Dessutom behöver du:
2 plastpåsar à 6 liter
1 stekpåse
1 stektermometer
rotsaksborste, skärbräda, kniv, citruspress, ugnsfast form
Gör så här:
Om du använder frysta kycklingklubbor så låt dem tina i kylskåp över natten. Ta sedan ut kycklingen ur kylen när du är redo att börja laga till den.
Borsta citronen och limen väl under rinnande ljummet vatten.
Dela frukterna på mitten och pressa ur så mycket av saften som möjligt. Lägg skalen i en plastpåse som du lägger i kylskåpet så länge.
Skala och hacka vitlöken. Skär av kvisten på chilin, dela chilin på längden och skrapa ur fröna. Var alltid försiktig när du hanterar chili.
Blanda pressad citron och lime, hackad vitlök och chili, honung, soja och olivolja.
Skölj kycklingklubborna i kallt vatten och klappa dem torra med hushållspapper. Salta och peppra dem på alla sidor. Lägg sedan kycklingklubborna i en så pass stor plastpåse att du får plats med dem i ett lager.
Tvätta noga dina händer och annat som kommit i kontakt med den råa kycklingen.
Häll marinaden i plastpåsen över kycklingklubborna.
Pressa ur så mycket av luften som möjligt ur påsen och knyt till den hårt. Lägg i den andra plastpåsen och knyt till även den.
Låt kycklingen marineras i kylskåp i minst 2 timmar, gärna längre. Vänd på påsen ungefär en gång i halvtimmen.
Sätt ugnen på 180°C för varmluft (200°C för vanlig ugn). Lägg en stekpåse i en ugnsfast form som rymmer kycklingklubborna.
Klipp upp påsen med kycklingklubborna och flytta över kycklingen till stekpåsen, även nu i ett lager. Häll marinaden över kycklingen och lägg i citron- och limeskalen.
Sätt en stektermometer i den största kycklingklubban med spetsen vilande mot lårbenet. Stäng till stekpåsen runt sladden till termometern med den medföljande förslutningsbiten.
Stek i ugnen tills termometern visar 82°C, cirka 40 minuter.
Under tiden sköljer du persiljan och kramar den torrare med hushållspapper. Plocka bladen från stjälkarna och snurra ihop bladen till en liten boll eller lös rulle. Hacka dem sedan med en vass kniv.
När kycklingen är färdig, ta ut den ur ugnen och täck formen med aluminiumfolie. Låt kycklingen vila i cirka 10 minuter.
Öppna stekpåsen men akta dig så att du inte bränner dig på ångan. Är du som jag lite paranoid när det gäller att få kyckling ordentligt genomstekt kan du nu kolla igen att innertemperaturen verkligen är minst 82°C.
Lägg upp kycklingen på ett fat och strö över hackad persilja.
Servera med en fräsch sallad eller ångkokta grönsaker.
Blir det kyckling över går den jättebra att frysa. Men låt den då tina helt och var försiktig när du värmer upp den så kycklingen inte blir torr. Den här kycklingen är också jättegod att äta kall i en sallad.