Gratäng med gröna bönor och svamp

gratang-med-grona-bonor-och-svamp-healthy-green-bean-casserole”Green bean casserole” är en traditionell grönsaksrätt vid många amerikanska helger. Man äter den lika gärna vid Thanksgiving som på jul, och den görs ofta med en redd champinjonsoppa som bas.

Dock inte i det här receptet. Här hittar du istället en kalorisnål variant som du enkelt lagar från grunden. Välj själv om du vill ha den riktigt hälsosam, eller om du unnar dig lite rostad lök som topping.

Gratäng med gröna bönor och champinjoner

Cirka 4 portioner

Ingredienser:

gratang-med-grona-bonor-och-svamp-1-ingredienser300 gram frysta haricots verts eller andra gröna bönor
200 gram färska champinjoner
1 + 2 tsk rapsolja
2-3 schalottenlökar (beroende på storlek)
salt
2 dl lätt crême fraiche
2 tsk soja, gärna med låg salthalt
1 tsk svartpeppar
(rostad lök)

Gör så här:

Tina bönorna.

Sätt ugnen på 160°C för varmluft (180°C för vanlig ugn). Smörj en ugnsfast form med 1 tsk rapsolja.

Skala schalottenlöken och hacka den fint.

finhacka-schalottenlok

Rensa champinjonerna. Är de stora så skär dem i halvor, sedan skivor. Mindre champinjoner kan du bara skiva. Hetta upp en teflonstekpanna och torrstek hälften av svampen på medelhög värme med en nypa salt. Rör hela tiden så att svampen inte bränns vid.

Torrstek svampen med en liten nypa salt

När svampen har släppt ifrån sig vätska och denna kokat in igen, häll svampen i en skål. Upprepa med resten av champinjonerna.

Sänk värmen under stekpannan till medel. Häll i 2 tsk rapsolja och den hackade schalottenlöken. Tillsätt en nypa salt och låt fräsa på medelvärme i cirka 3 minuter. Rör hela tiden så att löken inte bränns.

Häll tillbaka svampen i stekpannan och rör om. Låt svamp och lök steka i några minuter.

gratang-med-grona-bonor-och-svamp-2

Häll i crême fraiche i pannan, rör om så det blandas väl.

gratang-med-grona-bonor-och-svamp-3

Tillsätt peppar och soja. Låt såsen koka upp och sedan puttra ihop i några minuter.

gratang-med-grona-bonor-och-svamp-4

Smaka av och tillsätt eventuellt mer peppar och salt.

Häll i bönorna i såsen och rör om väl. Stäng av värmen under stekpannan.

Häll alltihop i den smorda ugnsformen. Jämna till blandningen, torka av kanterna om det behövs.

gratang-med-grona-bonor-och-svamp-7

Gratinera i mitten av ugnen i 25 minuter.

gratang-med-grona-bonor-och-svamp-8

Strö eventuellt över rostad lök och låt gratinera ytterligare 5 minuter tills löken fått färg.

gratang-med-grona-bonor-och-svamp-9

Njut som sidorätt till kött eller fågel. Eller varför inte som en vegetarisk lunch. Gratängen går bra att frysa, men låt den tina helt i kylskåp innan du värmer den i mikro eller ugn.

gratang-med-grona-bonor-och-svamp-healthy-green-bean-casserole

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s