”Green bean casserole” är en traditionell grönsaksrätt vid många amerikanska helger. Man äter den lika gärna vid Thanksgiving som på jul, och den görs ofta med en redd champinjonsoppa som bas.
Dock inte i det här receptet. Här hittar du istället en kalorisnål variant som du enkelt lagar från grunden. Välj själv om du vill ha den riktigt hälsosam, eller om du unnar dig lite rostad lök som topping.
Gratäng med gröna bönor och champinjoner
Cirka 4 portioner
Ingredienser:
300 gram frysta haricots verts eller andra gröna bönor
200 gram färska champinjoner
1 + 2 tsk rapsolja
2-3 schalottenlökar (beroende på storlek)
salt
2 dl lätt crême fraiche
2 tsk soja, gärna med låg salthalt
1 tsk svartpeppar
(rostad lök)
Gör så här:
Tina bönorna.
Sätt ugnen på 160°C för varmluft (180°C för vanlig ugn). Smörj en ugnsfast form med 1 tsk rapsolja.
Skala schalottenlöken och hacka den fint.
Rensa champinjonerna. Är de stora så skär dem i halvor, sedan skivor. Mindre champinjoner kan du bara skiva. Hetta upp en teflonstekpanna och torrstek hälften av svampen på medelhög värme med en nypa salt. Rör hela tiden så att svampen inte bränns vid.
När svampen har släppt ifrån sig vätska och denna kokat in igen, häll svampen i en skål. Upprepa med resten av champinjonerna.
Sänk värmen under stekpannan till medel. Häll i 2 tsk rapsolja och den hackade schalottenlöken. Tillsätt en nypa salt och låt fräsa på medelvärme i cirka 3 minuter. Rör hela tiden så att löken inte bränns.
Häll tillbaka svampen i stekpannan och rör om. Låt svamp och lök steka i några minuter.
Häll i crême fraiche i pannan, rör om så det blandas väl.
Tillsätt peppar och soja. Låt såsen koka upp och sedan puttra ihop i några minuter.
Smaka av och tillsätt eventuellt mer peppar och salt.
Häll i bönorna i såsen och rör om väl. Stäng av värmen under stekpannan.


Häll alltihop i den smorda ugnsformen. Jämna till blandningen, torka av kanterna om det behövs.
Gratinera i mitten av ugnen i 25 minuter.
Strö eventuellt över rostad lök och låt gratinera ytterligare 5 minuter tills löken fått färg.
Njut som sidorätt till kött eller fågel. Eller varför inte som en vegetarisk lunch. Gratängen går bra att frysa, men låt den tina helt i kylskåp innan du värmer den i mikro eller ugn.
En tanke på “Gratäng med gröna bönor och svamp”