Här är en vegetarisk variant av gratinerade fyllda champinjoner. De passar jättebra som aptitretare, drinktilltugg, förrätt med en liten sallad eller som en sidorätt vid middagen.
Gratinerade fyllda champinjoner
aptitretare för 2 personer

Ingredienser:
4 stora färska skogschampinjoner
3 msk hackad salladslök = 2-3 stjälkar
2 + 1 msk smör
2 små nypor salt
2 msk färsk hackad basilika
3 msk naturell Philadelphia Cream Cheese
½ tsk citronpeppar
½ dl färskriven Parmigiano Reggiano
Gör så här:
Sätt ugnen på 180ºC för varmluftsugn (200°C för vanlig ugn). Lägg 2 msk smör i en ugnsfast form som rymmer champinjonerna när de står på hattarna.
Sätt in formen i ugnen så att smöret får smälta.
Skölj salladslöken och hacka den fint.
Skölj basilikan, plocka bladen från stjälkarna och hacka den fint, eller klipp med örtsax.
Kolla om smöret har smält i ugnsformen – ta i så fall ut formen och ställ den åt sidan så länge.
Rensa champinjonerna och skär bort det yttersta på foten. Bryt av resten av foten och lägg åt sidan. Skär bort det yttersta på hatten (se bilden) och lägg åt sidan.
Med en liten vass kniv, skrapa bort lamellerna (skivorna) under hatten och släng dem. Med samma kniv, gröp sedan försiktigt ur svamphatten så du får en tunnare ”skål” men akta så den inte går sönder. Urgröpet lägger du åt sidan så länge.
Pensla den ugnsfasta formen med det smälta smöret. Ställ de urgröpta champinjonerna på hattarna i formen. Pensla även champinjonerna med det smälta smöret.
Finhacka champinjonfötterna och resten som du sparat av det du tagit bort från champinjonerna.
Hetta upp en stekpanna med resten av smöret och fräs salladslöken med en liten nypa salt på medelhög värme i cirka 2 minuter. Rör hela tiden och se upp så löken inte bränns.
Tillsätt champinjonhacket och ytterligare en liten nypa salt.
Rör om och låt steka ihop i cirka 3 minuter. Rör hela tiden så det inte bränns.
Häll lök-champinjonblandningen i en skål och låt den svalna lite. Under tiden kan du riva parmesanosten om du inte redan gjort det.
Tillsätt Philadelphia-ost, citronpeppar och hackad basilika.
Rör om ordentligt tills allt är väl blandat.
Fördela blandningen i champinjonhattarna. Strö över generöst med parmesanost.
Gratinera i ugnen i cirka 15 minuter tills osten är gyllene. Kolla gärna efter 10 minuter och höj eventuellt värmen till 200 för varmluft (225°C för vanlig ugn) om champinjonerna inte verkar få färg.
Låt champinjonerna vila i fem minuter och servera dem sedan som aptitretare eller mumsigt tillbehör.
