Italiensk gräddglass – semifreddo

Semifreddo

”Semifreddo” är italienska för ”halvfrusen” och är en underbart god italiensk gräddglass.

Du behöver ingen glassmaskin för att göra semifreddo, inte heller behöver du röra i den under infrysningen. Så länge du är hyfsat snabb när du lagar till den brukar den klara sig på egen hand i frysen.

Här är ett recept med vanilj, men du kan också blanda i finhackad choklad eller nötter.

Semifreddo med vanilj 

cirka 6-8 portioner

Semifreddo: ingredienser
Semifreddo: ingredienser

Ingredienser: 
4 stora ägg
en liten nypa salt
3 dl strösocker
1 vaniljstång
5 dl vispgrädde

Dessutom behöver du: 
3 stora blandningsskålar (bunkar)
1-2 elektriska vispar
1 slickepott
1 liten vass kniv
1 liten skärbräda
1 stor frystålig form med lock

Gör så här: 

Ta fram äggen ur kylskåpet en god stund innan du vill laga till semifreddon, då det funkar bäst med rumstempererade ägg.

Skilj äggulorna från vitorna och samla dem i varsin bunke. Det är viktigt att det inte kommer ner någon äggula i vitorna. Se det här inlägget för ett enkelt sätt att separera äggen.

Semifreddo 2g

Det är lite viktigt att du vispar ihop de olika ingredienserna i den ordning som anges i här. Detta eftersom en visp som är blöt eller har minsta rest av fett eller andra rester på sig är ett garanterat sätt att inte få äggvitorna sådär hårt fluffiga som du vill.

Det kanske är onödigt att påpeka, men om du använder samma skålar och vispar till de olika ingredienserna behöver du diska, skölja noga och torka dem mellan vispningarna. Dessutom är det en fördel om du jobbar snabbt, så att du bevarar så mycket som möjligt av luften i ingredienserna.

Strö en liten nypa salt i äggvitorna och vispa dem sedan till hårt skum.

Semifreddo 3

Det tar sin lilla tid, men äggvitorna behöver vara så pass hårda att du kan vända bunken upp och ner utan att de halkar ur.

Semifreddo 5

Under tiden snittar du vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapar ur fröna.

Semifreddo 4

Häll socker och vaniljfrön i bunken med äggulor.

Semifreddo 6

Vispa först på låg eller medel-hastighet, så att alla ingredienser blandar sig med varandra.

Semifreddo 7

Sedan ökar du hastigheten till hög för att vispa in mer luft i äggsmeten. Du kan behöva stanna vispen och peta ner ägg och socker från bunkens sidor.

Semifreddo 8

Äggsmeten är färdig när den är ljusgul och fluffig. Vill du tillsätta någon mer smaksättning än vanilj, till exempel finhackad choklad eller nötter, så blandar du i den nu.

Semifreddo 9

Häll vispgrädden i en tredje bunke och vispa grädden tills den är fast men fortfarande mjuk (akta så den inte blir för hård).

Semifreddo 10

Häll cirka en fjärdedel av grädden i bunken med äggsmeten och blanda ihop dem med en slickepott. Tillsätt därefter resten av grädden, men vänd nu försiktigt ner den i äggsmeten med slickepotten.

Dra slickepotten längs bunkens sidor och vänd den sedan så att du får upp en klick äggsmet ovanpå.

Semifreddo 11

Gör om proceduren flera gånger och glöm inte botten på bunken. Tanken är att grädden ska bli helt blandad med äggsmeten utan att luften går ur dem. Är du osäker på hur det går till så kolla in den här videon (på engelska) på YouTube: How to fold egg whites into soufflé batters

Semifreddo 12

Det tar lite tid, men till sist har du en fluffig men slät smet. Dags att göra om det hela när du nu ska vända ner dina vispade äggvitor.

Semifreddo 13

Tumregeln är att du alltid häller den lättare och fluffigare ingrediensen ovanpå den mer kompakta. Sedan vänder du som sagt försiktigt ner den fluffigare i den mer kompakta.

Semifreddo 14

E voilà! En slät semifreddo-smet som fortfarande har massor av luft i sig.

Häll smeten i en lagom stor frysform med lock.

Semifreddo 15

Sätt på locket och låt semifreddon frysa i 6 timmar eller längre. Semifreddon blir inte lika hård som glass, utan det brukar gå bra att skeda upp den när du ska äta den. Verkar den hård kan du låta den stå en liten stund i kylskåpet innan du serverar den. Däremot blir semifreddo inte god om du låter den halvtina och sedan fryser om den – då bildas iskristaller.

Njut semifreddon som den är eller med goda tillbehör som till exempel färska bär.

Semifreddo

Du kan förvara semifreddon i upp till sex månader i frysen. Hemma hos oss brukar den dock sällan räcka längre en en vecka.

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: