Svenska pannkakor

Svenska pannkakorJag har tidigare postat recept på amerikanska pannkakor här på bloggen. Så det är bara rättvist att jag också delar med mig av mitt favoritrecept på svenska pannkakor.

Du som lagat svenska pannkakor förr kanske höjer lite på ögonbrynen åt mängden ägg i det här receptet. Du har inte läst fel: det är just de där extra äggen som gör att du kan steka de här pannkakorna extra tunt om du vill – de håller ihop ändå.

De här pannkakorna passar också fantastiskt bra till crêpes – recept på det kommer senare.

Svenska pannkakor 

cirka 12 stycken

Svenska pannkakor: ingredienser
Svenska pannkakor: ingredienser

Ingredienser 
25 gram smör + lite mer till stekning
4 ägg
4 dl mjölk eller 1 dl grädde + 3 dl mjölk
2½ dl vetemjöl
1 liten nypa salt
(en liten nypa socker om du så vill)

Gör så här: 

Börja med att smälta smöret i en kastrull på låg värme. Ta bort kastrullen från värmen så snart smöret har smält och låt det svalna.

Svenska pannkakor 1

Knäck äggen i en blandningsskål och vispa ihop dem tillsammans med salt (och socker om du vill ha i det).

Svenska pannkakor 2

Sikta mjölet ner i bunken i omgångar. Vispa noga emellan så att eventuella mjölklumpar försvinner.

Svenska pannkakor 3

Häll i det avsvalnade smöret och vispa ihop till en slät, tjock smet.

Svenska pannkakor 4

Anledningen till att jag gör så här är att jag tycker det blir lättare att få smeten slät om jag vispar ut mjölet ordentligt innan jag tillsätter mjölken.

Svenska pannkakor 5

Tillsätt lite av mjölken i taget och vispa till en slät smet innan du tillsätter nästa mängd mjölk.

Svenska pannkakor 6

När du vispat i all mjölken så häll upp smeten i en mindre bunke eller litermått. Täck med plast och låt vila i kylskåp i minst en timme, gärna över natten. Då sväller mjölet ytterligare och pannkakorna håller ihop bättre.

Svenska pannkakor 7

När smeten har vilat klart så hetta upp en stekpanna med en klick smör. Ett tips är att välja en lite mindre stekpanna, om du har en sådan. Då finns det mindre risk för att pannkakan går sönder när du vänder den.

Svenska pannkakor 8

När smöret har smält och slutat bubbla så sänk värmen till medelhög, motsvarande läge 3 eller 4 (jag brukar växla mellan dem) på en elspis med en skala mellan 0 och 6.

Häll ett tunt lager smet i pannan och grädda pannkakan tills den har ”stannat” helt. Det vill säga att det inte finns någon rinnande smet kvar på pannkakans yta. Ska du använda pannkakorna till crêpes så gör dem gärna lite tjockare.

Svenska pannkakor 9

Vänd pannkakan, antingen med hjälp av en stekspade eller på kock-vis genom att slänga upp den i luften och fånga den i pannan igen. Grädda tills pannkakan är färdig och har fått en fin gyllene yta.

Svenska pannkakor 10

Lägg upp den färdiga pannkakan på en tallrik eller ett serveringsfat och täck med aluminiumfolie så att den håller sig varm. Ska du steka många pannkakor så kan du också värma ugnen till 90°C för varmluft (100°C för vanlig ugn) och sätta in fatet där medan du steker.

Upprepa tills du har gräddat alla pannkakorna. Servera med dina favorittillbehör.

Svenska pannkakor
Svenska pannkakor

Pannkakorna går utmärkt att frysa och är lika goda att äta kalla som varma.

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

2 thoughts on “Svenska pannkakor”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s