Jag har tidigare postat recept på amerikanska pannkakor här på bloggen. Så det är bara rättvist att jag också delar med mig av mitt favoritrecept på svenska pannkakor.
Du som lagat svenska pannkakor förr kanske höjer lite på ögonbrynen åt mängden ägg i det här receptet. Du har inte läst fel: det är just de där extra äggen som gör att du kan steka de här pannkakorna extra tunt om du vill – de håller ihop ändå.
De här pannkakorna passar också fantastiskt bra till crêpes – recept på det kommer senare.
Svenska pannkakor
cirka 12 stycken

Ingredienser
25 gram smör + lite mer till stekning
4 ägg
4 dl mjölk eller 1 dl grädde + 3 dl mjölk
2½ dl vetemjöl
1 liten nypa salt
(en liten nypa socker om du så vill)
Gör så här:
Börja med att smälta smöret i en kastrull på låg värme. Ta bort kastrullen från värmen så snart smöret har smält och låt det svalna.
Knäck äggen i en blandningsskål och vispa ihop dem tillsammans med salt (och socker om du vill ha i det).
Sikta mjölet ner i bunken i omgångar. Vispa noga emellan så att eventuella mjölklumpar försvinner.
Häll i det avsvalnade smöret och vispa ihop till en slät, tjock smet.
Anledningen till att jag gör så här är att jag tycker det blir lättare att få smeten slät om jag vispar ut mjölet ordentligt innan jag tillsätter mjölken.
Tillsätt lite av mjölken i taget och vispa till en slät smet innan du tillsätter nästa mängd mjölk.
När du vispat i all mjölken så häll upp smeten i en mindre bunke eller litermått. Täck med plast och låt vila i kylskåp i minst en timme, gärna över natten. Då sväller mjölet ytterligare och pannkakorna håller ihop bättre.
När smeten har vilat klart så hetta upp en stekpanna med en klick smör. Ett tips är att välja en lite mindre stekpanna, om du har en sådan. Då finns det mindre risk för att pannkakan går sönder när du vänder den.
När smöret har smält och slutat bubbla så sänk värmen till medelhög, motsvarande läge 3 eller 4 (jag brukar växla mellan dem) på en elspis med en skala mellan 0 och 6.
Häll ett tunt lager smet i pannan och grädda pannkakan tills den har ”stannat” helt. Det vill säga att det inte finns någon rinnande smet kvar på pannkakans yta. Ska du använda pannkakorna till crêpes så gör dem gärna lite tjockare.
Vänd pannkakan, antingen med hjälp av en stekspade eller på kock-vis genom att slänga upp den i luften och fånga den i pannan igen. Grädda tills pannkakan är färdig och har fått en fin gyllene yta.
Lägg upp den färdiga pannkakan på en tallrik eller ett serveringsfat och täck med aluminiumfolie så att den håller sig varm. Ska du steka många pannkakor så kan du också värma ugnen till 90°C för varmluft (100°C för vanlig ugn) och sätta in fatet där medan du steker.
Upprepa tills du har gräddat alla pannkakorna. Servera med dina favorittillbehör.

Pannkakorna går utmärkt att frysa och är lika goda att äta kalla som varma.
2 reaktioner till “Svenska pannkakor”