Min sambo och jag försöker att äta fisk åtminstone en till två gånger i veckan. Oftast blir det favorit-i-repris-recept, men den här gången experimenterade jag och resultatet blev smaskigt över förväntan!
Du som har läst min blogg förut kommer att känna igen ingredienserna till den sås som jag brer över laxen. Där har jag nämligen inspirerats av förrättsfavoriten smördegstarteletter med chèvreost.
Laxfilé med purjolök och chèvreost
4 portioner

Ingredienser
700 gram skinn- och benfri laxfilé
olivolja
salt
citronpeppar
1 purjolök
200 gram chèvreost
olivolja
en liten klick smör
2 dl crême fraiche (lätt eller vanlig)
1 msk honung
1 kruka färsk timjan
svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 160°C för varmluf (175°C för vanlig ugn). Smörj en ugnsfast form med olivolja.
Flå skinnet av laxfilén, skölj laxen i kallt vatten och klappa den torr med hushållspapper.
Känn efter så att det inte råkat bli kvar några ben – dra i så fall bort dem, gärna med en laxtång om du har en sån.

Lägg laxen i formen och strö över lite salt och citronpeppar. Ringla över lite olivolja och ugnsbaka sedan laxen i mitten av ugnen i 20 minuter.
Under tiden så rensar du purjolöken och skivar den tunt. Skär chèvreosten i tjocka skivor och skär bort kanterna om du inte gillar dem (det gör inte jag). Skär sedan osten i bitar.
Skölj timjan och krama den torr med hushållspapper. Repa sedan bladen från stjälkarna. Det är ett otroligt tråkigt jobb, men tyvärr nödvändigt i den här rätten. Råkar du få med några små späda bitar av stjälk så är det okej, men försök att undvika det så gott det går. Hacka sedan timjanbladen smått.
Hetta upp en traktörpanna eller stekpanna med höga kanter. Häll i en slurk olivolja och en liten klick smör. Fräs purjolöken på medelhög värme med en nypa salt i cirka 5 minuter tills löken är mjuk och genomskinlig.
När löken är färdigstekt så tillsätt crême fraiche och chèvreost. Rör om ordentligt, sänk värmen och låt sakta puttra ihop till en sås. Rör då och då så att inte osten bränns vid.
När osten har smält så tillsätter du timjan och honung. Rör om så att även honungen smälter ner i såsen.
När honungen också har smält så smaka av såsen med salt och svartpeppar. Låt den puttra ihop ytterligare några minuter.
Ta ut laxen ur ugnen när 20 minuter har gått. Öka ugnsvärmen till 200°C för varmluft (225°C för vanlig ugn).
När ugnen är varm så häll den färdiga såsen över laxen. Gratinera sedan i mitten av ugnen i cirka 10 minuter tills rätten har fått fin färg. Njut med varma grönsaker eller en fräsch sallad och kanske någon potatis som du gillar.
