En hemlagad Quiche Lorraine – det vill säga fransk skink- och purjolökspaj – är bland det godaste som finns. Lagar du den helt från början så tar det tyvärr lite tid, men det är absolut inte svårt.
Har du ont om tid, eller om du vill göra det enkelt för dig, så kan du köpa färdig pajdeg eller till och med använda ett färdiggräddat pajskal.
Men för dig som vill laga quiche ända från grunden följer här ett enkelt steg-för-steg-recept. Bon Appétit!
Quiche Lorraine
4 portioner

Ingredienser
Pajdeg:
180-200 gram smör
4,5 dl vetemjöl
6 msk kallt vatten
Fyllning:
150 gram rökt skinka
2 medelstora purjolökar
Äggstanning:
3 ägg
1½ dl mjölk
1½ dl ovispad grädde
3 dl lagrad riven ost
salt
1 tsk svartpeppar
Dessutom behöver du:
Matberedare med kniven monterad. Har du ingen matberedare: 1 stor bunke + 1 vanlig bordskniv
3-liters platspåse (eller större)
Aluminiumfolie
Pajform med löstagbar kant
Liten kastrull
Skärbräda
Mellanstor vass kniv
Gör så här:
Lägg mjölet i matberedarens blandningsskål. Tillsätt smöret i bitar eller skivor.
Sätt på matberedarens lock och kör på hög hastighet tills smöret är finfördelat i mjölet. Sänk hastigheten något och genom röret i matberedarens lock häller du vattnet.
Fortsätt köra matberedaren tills ingredienserna har format sig till en boll. Vill degen inte forma sig till en boll så tillsätt lite mer vatten.
Ta upp degen ut matberedaren och knåda ihop den på diskbänken.
Har du ingen matberedare lägger du mjöl och smör i en bunke och finfördelar med en bordskniv och fingrarna. Använd sedan händerna för att få ihop degen när du har tillsatt vattnet.
Lägg degen i en platspåse och låt vila i kylskåp i minst 30 minuter, gärna 1 timme.
Sätt ugnen på 180°C för varmluft (200°C för vanlig ugn). När degen har vilat färdigt så tryck ut den i en form med löstagbar kant – smörj inte formen.
Försök få degen så jämnt fördelad i formen som möjligt.
Riv av en bit aluminiumfolie och tryck ner den över pajdegen, med den blanka sidan nedåt.
Grädda pajskalet i mitten av ugnen i 20 minuter.
Under tiden rensar du purjolöken och skär den sedan i cirka 1 cm tjocka skivor. Lägg i en kastrull och häll på kallt vatten så att det precis täcker purjolöken.
Tillsätt 1 tsk salt och rör om. Koka upp och låt sedan puttra under lock tills purjolöken är mjuk, cirka 5 minuter. När purjolöken är färdig så häll den i ett durkslag och spola hastigt med kallt vatten. Låt den sedan rinna av ordentligt.
Skär skinkan i strimlor och ställ den åt sidan.
Knäck äggen äggen i en bunke och vispa ihop dem.
Vispa i mjölk, grädde, en liten nypa salt och svartpeppar.
Tillsätt den rivna osten och blanda väl.
När pajskalet är färdigt så ta ut det ur ugnen, som du låter vara på. Ta bort folien (akta så du inte bränner dig på ångan) och låt pajskalet svalna lite.
Lägg skinka och förvälld purjolök i pajskalet.
Häll över äggstanningen och fördela den och osten jämnt över fyllningen.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 35 minuter. Ser quichen ut att bli för mörk kan du täcka den med aluminiumfolie mot slutet.
Låt quichen vila i cirka 15 minuter innan du skär upp den. Njut med en fräsch grönsallad till.

Quichen går utmärkt att frysa in i bitar och sedan värma i mikrougn. Perfekt som medhavd lunch.