En klassiker i många hem! Här tillagad i vår slow cooker, vilket förstås gör den extra god (intalar jag mig).
Det här är också en både lättlagad och kalorisnål variant, fattig på fett och kolhydrater men rik på smaker.
Chili con Carne
cirka 6 portioner

Ingredienser
800 gram kokta vita bönor (motsvarar 2 avrunna burkar konserverade bönor)
400 gram kokta kidneybönor (motsvarar 1 avrunnen burk konserverade bönor)
1 burk eller paket krossade tomater
1 burk eller paket passerade tomater
½-1 röd chilipepparfrukt
1 dl chilisås
3 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 röda paprikor
500 gram köttfärs
olivolja till stekning
1 köttbuljongtärning eller motsvarande mängd köttbuljongpulver
½ liter hett vatten
1 msk balsamvinäger
1 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk kanel
3 tsk grovmalen svartpeppar
1/4 tsk cayennepeppar
2 msk oregano
400 gram färska champinjoner (kan uteslutas)
Gör så här:
Om du använder torkade bönor så lägg dem i blöt över natten och koka dem sedan enligt anvisningarna på förpackningen. Använder du bönor på burk så räcker det om du häller dem i ett durkslag, spolar med kallt vatten och låter dem rinna av.
Häll de kokta bönorna i en stor gryta eller slow cooker. Tillsätt krossade och passerade tomater samt chilisås. Hacka chilifrukterna och lägg i grytan.
Hacka lök och vitlök. Skölj paprikan och ta bort kärnhus och skaft. Skär paprikan i små bitar.
Hetta upp en stekpanna med lite olivolja. Fräs lök, vitlök och paprika på medelhög värme med en nypa salt i cirka 5 minuter tills grönsakerna börjar bli mjuka.
Genom att fräsa paprikan istället för att lägga den direkt i grytan så får du bort en del av de där halsbränne-framkallande ämnena som gör att många undviker färsk paprika och den blir mild, söt och godare.
Häll de frästa grönsakerna i grytan och slå ytterligare en slurk olivolja i stekpannan. Bryn köttfärsen, krydda med lite svartpeppar och häll i grytan.
Smula över en köttbuljongtärning och häll på vatten. Tillsätt chilisås och resten av kryddorna. Låt koka på Låg i 6-7 timmar om du använder slow cooker. Lagar du chilin i en gryta på spisen så låt det hela koka upp och sedan puttra på låg värme under lock i cirka 30 minuter. Rör då och då.
Under tiden rensar du champinjonerna och kvadrerar dem. Hetta upp en stekpanna och torrstek svampen i omgångar på hög värme med en nypa salt tills den släpper ifrån sig vätska och vätskan kokar in igen. Rör hela tiden så att svampen inte bränns.
När chilin börjar bli färdig så tillsätt den stekta svampen och smaka av. Krydda mer om det behövs. Vid servering är det gott att smula över tortillachips eller salta kex (men då blir det genast lite mindre nyttigt, förstås). En fräsch grönsallad är också helt rätt som tillbehör.
