Det här fiskreceptet utgår från ett som min mamma hittade i en mattidning för decennier sedan. Jag har ändrat i receptet, men det är fortfarande en stor favorit för mig och alla andra som har provat det.
I ursprungsreceptet används rödspättafiléer, men jag väljer torskfiléer eftersom min kära inte tycker om rödspätta. Det blir minst lika gott med torsk, men du kan förstås välja vilken vit fiskfilé som du vill.
Det här är ännu ett lättlagat recept, som denna gång inte heller tar särskilt lång tid. Perfekt för en vardagskväll då du vill unna dig en god fiskrätt som inte tar flera timmar att laga.
Fiskfilé à la Crême
4 portioner

Ingredienser
500-600 g fiskfilé
salt
svartpeppar
2 msk smör
1 mellanstor purjolök
1 knippa dill
1 knippa persilja
2 tsk torkad dragon
1 dl torrt vitt vin
4 dl crême fraiche (lätt går bra)
lite örtsalt
Gör så här:
Skölj och torka fiskfilén. Salta och peppra den på båda sidor.
Skölj och rensa purjolöken och skär den därefter i tunna skivor. Du kan också skiva den först och sedan skölja den i ett durkslag om du tycker det är lättare.
Lägg den skivade purjolöken i en skål. Skölj och hacka persilja och dill och lägg i skålen. Mät upp den torkade dragonen och häll i skålen. Blanda väl.
Hetta upp en traktörpanna eller stekpanna med höga kanter och lock, och lägg i smöret. När smöret har smält och slutat bubbla så häll i kryddörterna från skålen och rör om. Fräs dem i ett par minuter tills de dragit åt sig smöret och purjolöken börjar bli mjuk.
Häll på vinet och crême fraiche. Blanda väl och låt såsen koka upp.
Lägg i fiskfiléerna, gärna vikta eller rullade – det ser lite tjusigare ut och är framför allt lättare att servera så. Rulla filéerna från stjärtsidan (den smala änden) så går det lätt.
Lägg på locket och låt puttra på svag värme i cirka 10 minuter tills fisken är färdig. Titta till den och rör försiktigt då och då.
När fisken är genomkokt så smaka av såsen med örtsalt. Servera genast med kokt pressad potatis och gärna någon varm grönsak som till exempel ångkokt broccoli.
Fiskfilé à la Crême går att frysa, men måste tina helt innan du värmer den. Var också uppmärksam så att fisken inte blir överkokt och faller sönder när du värmer upp maten.
Bon Appétit!
Så jättegott!!!!!
GillaGilla