Fiskfilé à la Crême

Fiskfilè à la CrêmeDet här fiskreceptet utgår från ett som min mamma hittade i en mattidning för decennier sedan. Jag har ändrat i receptet, men det är fortfarande en stor favorit för mig och alla andra som har provat det.

I ursprungsreceptet används rödspättafiléer, men jag väljer torskfiléer eftersom min kära inte tycker om rödspätta. Det blir minst lika gott med torsk, men du kan förstås välja vilken vit fiskfilé som du vill.

Det här är ännu ett lättlagat recept, som denna gång inte heller tar särskilt lång tid. Perfekt för en vardagskväll då du vill unna dig en god fiskrätt som inte tar flera timmar att laga.

Fiskfilé à la Crême 

4 portioner

Fiskfilé à la Crême: ingredienser
Fiskfilé à la Crême: ingredienser

Ingredienser 
500-600 g fiskfilé
salt
svartpeppar
2 msk smör
1 mellanstor purjolök
1 knippa dill
1 knippa persilja
2 tsk torkad dragon
1 dl torrt vitt vin
4 dl crême fraiche (lätt går bra)
lite örtsalt

Gör så här: 

Skölj och torka fiskfilén. Salta och peppra den på båda sidor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Skölj och rensa purjolöken och skär den därefter i tunna skivor. Du kan också skiva den först och sedan skölja den i ett durkslag om du tycker det är lättare.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lägg den skivade purjolöken i en skål. Skölj och hacka persilja och dill och lägg i skålen. Mät upp den torkade dragonen och häll i skålen. Blanda väl.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hetta upp en traktörpanna eller stekpanna med höga kanter och lock, och lägg i smöret. När smöret har smält och slutat bubbla så häll i kryddörterna från skålen och rör om. Fräs dem i ett par minuter tills de dragit åt sig smöret och purjolöken börjar bli mjuk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Häll på vinet och crême fraiche. Blanda väl och låt såsen koka upp.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lägg i fiskfiléerna, gärna vikta eller rullade  – det ser lite tjusigare ut och är framför allt lättare att servera så. Rulla filéerna från stjärtsidan (den smala änden) så går det lätt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lägg på locket och låt puttra på svag värme i cirka 10 minuter tills fisken är färdig. Titta till den och rör försiktigt då och då.

När fisken är genomkokt så smaka av såsen med örtsalt. Servera genast med kokt pressad potatis och gärna någon varm grönsak som till exempel ångkokt broccoli.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fiskfilé à la Crême går att frysa, men måste tina helt innan du värmer den. Var också uppmärksam så att fisken inte blir överkokt och faller sönder när du värmer upp maten.

Bon Appétit!

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

One thought on “Fiskfilé à la Crême”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s