Efter starka önskemål från mina kära arbetskamrater, som vill göra hummus till kvällens fredagsmys, så kommer nästa blogginlägg redan nu.
Hummus är en röra gjord på kikärter. Den används ofta som tillbehör i maträtter från östra delarna av Medelhavsområdet.
Vi äter hummus som dip för morots- och selleristavar, men den är också god som lunch i ett pitabröd med sallad och/eller bulgur och grillad kyckling eller rökt kalkonbröst.
Den här varianten av hummus innehåller grillad röd paprika och är extra mumsig. Och den är SÅ ENKEL att göra själv – framför allt om du har en matberedare. Gör en stor sats och frys in, så har du till fredagsmyset.
Hummus med grillad paprika
cirka 10 portioner som tilltugg

Ingredienser
400 gram kokta kikärter
2 vitlöksklyftor
100 gram rostad inlagd röd paprika = 1 stor paprika
3/4 dl tahini (sesampasta) på burk
½ dl pressad citron = 1 stor citron
1 tsk salt
1/4 tsk mald spiskummin
1/4 tsk torkad koriander
1/4 tsk paprikapulver
2-3 msk jungfrulig olivolja
(hackad persilja eller färsk koriander till servering)
Gör så här:
Om du använder torkade kikärter så lägg dem i blöt över natten och koka sedan enligt anvisningarna på förpackningen. Häll dem i blandningsskålen på en matberedare med monterad kniv.
Väg upp paprikan och lägg i matberedarens skål.
Skala och hacka vitlöken och pressa den ner i matberedarens blandningsskål. Tillsätt resten av ingredienserna utom olivolja och persilja eller koriander.
Kör på hög hastighet till en slät massa. Eventuellt kan du behöva pausa matberedaren och peta ner bitar av grönsaker som fastnar på insidan av skålens sidor.
När blandningen är slät så sänk matberedaren till lägre hastighet. Häll olivolja i en fin stråle genom matberedarens rör och kör tills du får den konsistens du vill ha på din hummus.
Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor om du tycker det behövs.
Sleva upp hummusen i en förpackning med tättslutande lock och låt den vila i kylskåp i minst en timme. Väl förpackad så håller hummusen minst en vecka i kylskåp och den går även utmärkt att frysa.
Jag tycker att det är gott att strö över lite hackad persilja eller färsk koriander innan servering, men det är inte nödvändigt.
