Det här är förstås min amerikanska sambos recept, men det är jag som har ”översatt” det – och som bakade kakorna just den här gången.
De här kakorna är barnsligt enkla att baka och fantastiskt goda!
Havrekakor med chokladknappar – Oatmeal Chocolate Chip Cookies
cirka 40-50 st beroende på hur mycket deg du äter

Ingredienser
2 dl brunt strösocker
1½ dl vitt strösocker
5 dl havregryn
3,5 dl vetemjöl, gärna special
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
knappt 1/4 tsk salt
1 dl Crisco
100 g smör
2 ägg
1 tsk vaniljessens
150 g chokladknappar eller motsvarande mängd hackad mörk blockchoklad
Gör så här:
Ta fram smöret i god tid så att det hinner bli mjukt. Mät upp brunt socker, strösocker, havregryn, vetemjöl, bakpulver, kanel och salt i en bunke. Blanda väl.
Knäck äggen i en skål och vispa ihop dem lätt med en gaffel.
Tillsätt äggen, Crisco, smör och vaniljessens i den stora bunken.
Blanda noga, gärna med elvisp, tills du har en slät smet. Sedan tillsätter du chokladknapparna och rör om väl med en vanlig sked (tyvärr fungerar det inte med elvispen här).
Täck bunken med plastfilm och ställ smeten i kylskåp i minst 30 minuter så att smeten hinner stelna lite. Du kan låta den stå längre om du vill, upp till 24 timmar i kylskåp, men då behöver du ta ut den en stund innan du ska använda den så att den hinner mjukna lite.
Värm ugnen till 150°C för varmluft (165°C för vanlig ugn). Täck två plåtar med bakplåtspapper och klicka ut smeten till små bollar, max 12 st per plåt. Tänk på att kakorna flyter ut mycket, så de behöver ha gott om utrymme.
Grädda kakorna i ugnen 8-10 minuter. I vår ugn är det tredje falsen uppifrån som gäller, men eftersom alla ugnar är lite olika blir du tyvärr tvungen att prova dig fram. Kakorna ska ha en fin gyllenbrun färg, men får inte bli för mörka – då blir de torra och tråkiga.
När kakorna är färdiga så tar du ut dem ur ugnen. Nu är de fortfarande ganska mjuka, så hantera dem försiktigt. Låt gärna bakplåtspappret med kakorna glida av plåten och ner på diskbänken – lämna dem sedan där en stund för att stelna lite.
Sätt in nästa plåt med deg-klickar i ugnen och upprepa tills du har använt all deg.
När du kan hantera kakorna utan att de blir helt deformerade så flytta dem till ett galler för att svalna helt. Förvara dem i en burk med tättslutande lock, eller dela upp dem i plastpåsar och frys in dem.
Tips: Även kakdegen går att frysa om du lägger den i en burk med tättslutande lock. Den håller då i upp till nio månader i frysen (om du kan hålla dig så länge… ). När du vill använda degen, tina den tills den är tillräckligt mjuk för att du ska kunna klicka ut den på plåten.
2 reaktioner till “Havrekakor med chokladknappar – Oatmeal Chocolate Chip Cookies”