Ytterligare ett enkelt och jättegott recept, denna gång med kycklingklubbor.
Smakrikt men fortfarande ganska nyttigt eftersom receptet inte innehåller animaliskt fett (utöver den lilla gnutta som finns i kycklingen).
Ugnsstekta kycklingklubbor
3 portioner

Ingredienser
3 st kycklingklubbor på sammanlagt 1 kg
2 msk soja, gärna med låg salthalt
1 msk ljusbrunt socker
2 msk balsamico eller annan rödvinsvinäger
3-4 msk jungfrulig olivolja
4 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 kruka eller knippa färsk persilja, eller motsvarande mängd fryst
salt
grovmald svartpeppar
Gör så här:
Om du använder frysta kycklingklubbor (det gjorde jag och det fungerade utmärkt) så låt dem tina i kylskåp över natten.
Sätt ugnen på 180°C för varmluft (200°C för vanlig ugn). Smörj en ugnsfast form med olivolja.
Skala och hacka schalottenlöken. Skölj och hacka persiljan. Skala vitlöken.
Blanda schalottenlök med hälften av den hackade persiljan i en skål. Pressa över vitlök och tillsätt soja, socker, vinäger och olivolja. Blanda väl och marinaden till kycklingen är färdig.
Skölj kycklingklubborna och torka dem med hushållspapper. Salta och peppra dem på alla sidor och lägg dem i en vid skål eller stor djup tallrik.
Ta en kycklingklubba i taget och gnid in den med marinad på alla sidor.
Lägg kycklingklubborna i den smorda formen med skinnsidan upp. Ös över eventuellt kvarvarande marinad.
Om du har en stektermometer så kan du gärna använda den: stick i så fall in den i den största kycklingklubban så att termometerns spets vilar mot benet.
Sätt in formen i mitten av ugnen och låt steka i 30 minuter tills kycklingen börjar få fin färg. Ta ut formen ur ugnen och ös marinad över kycklingklubborna. Vänd sedan på dem för att steka på även undersidan, ös över mer marinad.
Låt kycklingen steka i ugnen i ytterligare cirka 15-20 minuter, eller tills ugnstermometern visar på 82°C. Kontrollera att kycklingen är färdig genom att sticka den i låret närmast benet – om vätskan som kommer ut är klar så är också kycklingen det. Skulle vätskan vara rosafärgad så får du låta kycklingen steka en stund till.
När kycklingen är färdig så ös den gärna än en gång med stekskyn. Täck formen med aluminiumfolie och låt den vila 5-10 minuter.
Strö över resten av persiljan och servera med de tillbehör du gillar bäst – vi valde en blandning av kokt broccoli och majs. Mums!
