Bondkakor

BondkakorNu blir det klassiska svenska småkakor! För mina icke-svenska vänner och släktingar vill jag påpeka att det är stor skillnad mellan de här kakorna och amerikanska favoriter som till exempel Chocolate Chip Cookies.

Svenska småkakor är mindre (det är därför de heter ”små kakor” – duh!) och också lite torrare i konsistensen. Men de är fantastiskt goda!

En av mina favoriter i genren är den gamla hederliga bondkakan. Så här kommer ett recept på dem – var inte rädd att prova det själv hemma!

Bondkakor 

cirka 40-50 stycken

Bondkakor: ingredienser
Bondkakor: ingredienser

Ingredienser 
50 gram sötmandel
5,5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
200 gram smör
1 tsk bikarbonat
1 msk ljus sirap
1 msk kallt vatten

Gör så här: 

Ta fram smöret i god tid så att det hinner mjukna lite.

Skålla och skala mandeln om du inte använder färdigskalad mandel. Lägg de skalade mandlarna i en matberedare med kniven monterad. Kör på högsta hastighet tills mandlarna är så finhackade som det går.

Bondkakor 4 b

Tillsätt vetemjöl, strösocker och bikarbonat. Kör en kort stund på mellanhög hastighet tills det har blandad sig bra med mandelsmulorna.

Tillsätt smöret i klickar, sirap och vatten.

Bondkakor 6

Kör på högsta hastighet i 3-5 minuter tills allt verkar vara väl blandat. Häll upp blandningen på ett bakbord.

Bondkakor 8

Som du ser så är degen väldigt smulig och håller inte ihop alls. Det är fullt normalt – det är nu ditt jobb att knåda den tills den håller ihop.Fös ihop degen med rena händer och krama och knåda den väl.

Bondkakor 9 a

Du kommer att märka att degen efter hand blir allt smidigare. Det som händer här är att värmen från dina händer får smöret att smälta och därför håller degen ihop bättre.

Bondkakor 9 b

Fortsätt att knåda…

Bondkakor 9 c

Så småningom har degen blivit så pass smidig att du kan forma en stor boll av den.

Bondkakor 9 d

Nu bör degen hålla ihop tillräckligt för att du ska kunna dela den i två bitar. Forma sedan dem till två långa rullar, cirka 4 cm i diameter.

Bondkakor 10 a Bondkakor 10 b

Slå in degrullarna i aluminiumfolie.

Bondkakor 11

Lägg dem i kylskåp att vila cirka 1 timme. Under tiden värmer du ugnen till 180°C för varmluft (200°C för vanlig ugn).

När degrullarna vilat färdigt så tar du ut en av dem ur kylskåpet och skär den i ½ cm tjocka skivor.

Bondkakor 12

Placera ut degskivorna på en plåt täckt med bakplåtspapper. Det får plats cirka 16-20 degskivor per plåt.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter tills kakorna är bruna men inte brända.

Bondkakor 13

Upprepa tills all degen är slut. Låt kakorna svalna på galler innan du lägger dem i en kakburk eller i plastpåsar. Kakorna går utmärkt att frysa in.

Bondkakor
Bondkakor

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s