Den här fiskrätten är SÅ ENKEL att laga och SÅ GOD!
Tycker du om lax så lär du älska den. Smakerna är inte explosiva och överväldigande, utan milda och finstämda så att råvarorna får ta huvudrollen.
Använd allra helst en fin bit färsk laxfilé (med skinn men utan ben), men det fungerar med fryst. Tyvärr kan du inte använda de där praktiska portionsbitarna av fryst lax utan skinn i det här receptet, eftersom fisken lagas på saltbädd.
Ugnsbakad laxfilé med färska örter

cirka 4 portioner
Ingredienser
500-600 gram färsk laxfilé med skinn men utan ben
cirka 300-400 gram grovt havssalt (inte flingsalt)
1 kruka färsk timjan
1 kruka/knippa färsk persilja (bladpersilja är bäst, men det fungerar med krusbladig)
jungfrulig olivolja
½-1 dl torrt vitt vin
citronpeppar

Sås:
2 dl crême fraiche med franska örter (lätt går bra)
1 dl naturell crême fraiche
½ dl torrt vitt vin
1 tsk torkad dragon
salt och peppar efter smak
Servera med:
Kokt potatis, gärna mosad
Gör så här:
Sätt ugnen på 180° för varmluft (200°C för vanlig ugn). Skala potatisen och lägg den i en kastrull, täck med vatten och salta lätt. Sätt potatisen på spisen i tid för att den ska koka upp lagom tills du är redo att sätta in laxen i ugnen.

Ta fram en ugnsfast form som är lagom stor att rymma hela laxfilén. Smörj eventuellt formen med lite olivolja – det gör den lättare att diska sedan. Täck bottnen av formen med grovt havssalt.
Skölj laxen och kontrollera att den är fri från ben genom att känna efter med fingertopparna. Hittar du ben så ryck bort dem. Däremot behöver du inte fjälla laxen eftersom du inte ska äta skinnet (det blir inte gott i det här receptet).
Klappa laxen torr med hushållspapper och placera den ovanpå havssaltet. Strö över lite citronpeppar men salta inte.
Klipp av yttersta änden av stjälkarna på örterna. Skölj örterna och krama dem med hushållspapper så du blir av med det mesta av vattnet. Lägg dem i en mortel och strö lite havssalt högst upp.
Mortla örterna kraftfullt med saltet så att de blir till en geggig massa. Det ser inte så gott ut, men jag lovar: smakerna frigörs på ett fantastiskt sätt med den här metoden!
Sprid ut örterna ovanpå laxen med persiljan underst. Ringla över lite olivolja och häll försiktigt på det vita vinet.

Vill du använda stektermometer så sätt in den i laxen med spetsen så mitt i filén som du kan åstadkomma. Täck formen med aluminiumfolie och sätt in i mitten av den varma ugnen samtidigt som potatisen kokar upp. Tillaga laxen i cirka 20 minuter, eller tills termometern visar på 56°C.
Under tiden gör du såsen. Häll båda sorterna crême fraiche i en kastrull, tillsätt det vita vinet och dragon. Rör om ordentligt och låt koka upp.
Smaka av med salt och peppar och låt puttra ihop. Akta så att såsen inte bränns. När den är färdig så kan du ta av den från värmen och ställa den åt sidan så länge. Det räcker om du värmer upp den när det är dags att äta.
När potatisen och laxen har tillagats i 20 minuter så kontrollerar du med en provsticka om potatisen är mjuk. Är den färdig så häll av vattnet och ånga av potatisen något. Vill du så kan du mosa den lite med en potatisstöt.
Ta ut laxen ur ugnen. Akta så att du inte bränner dig på ångan när du tar av aluminiumfolien. Det doftar förföriskt av lax, vin och örter! Örterna själva ser nu mest ut som komposterat trädgårdsavfall, men det är helt okej – det är ju smaken du vill åt.
Fös örtmassan åt sidan och skär ett snitt i tjockaste delen av laxfilén för att kontrollera om fisken är färdig. Ser den ut att behöva lite mer tid så kan du sätta in den i ugnen en stund till, eventuellt utan folie denna gång.
När laxen är färdig så skrapar du bort det mesta av örterna. De och saltet kan du nu kasta.
Servera laxen i lagom stora portionsbitar med potatis till. Ringla över lite sås och/eller ställ fram kastrullen på bordet så att middagsgästerna kan ta själva. Kokt broccoli eller ångkokta sugar snaps är gott till.
Får du lax över så går både den och såsen utmärkt att frysa.