Det här är ett fräscht och jättegott tillbehör till mexikansk mat som till exempel tacos. Men jag äter det också gärna som en vegetarisk lunch.
Bönorna tillför protein och tuggmotstånd, tomaterna fräschhet, majsen lite extra sötma och lägg sedan till hettan från chilin… Underbart!
Du kan göra salsan dagen innan du ska äta den, men den är allra godast färsk efter bara någon timmes vila i kylskåp. Gillar du inte koriander kan du utesluta den.
Salsa Fresca
Cirka 4 portioner
Ingredienser
500 gram färska plommontomater (cirka 5-6 stycken)
2 dl svarta bönor (kokta)
2 dl majskorn (kokta)
1 vitlöksklyfta
½ färsk röd chili
1 msk balsamvinäger
2 msk jungrfulig olivolja
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
½ tsk mald spiskummin
1 kruka färsk koriander
Gör så här:
Skölj koriandern och krama den torr med hushållspapper. Finhacka stjälkarna och hacka bladen.
Skala vitlöken.
Dela chilin på längden, skölj den och skrapa ur frön och de bleka hinnorna. Finhacka halva chilin.
Skölj tomaterna och ta bort det gröna kvistmärket. Hacka tomaterna grovt och lägg dem i en rymlig skål.
Blanda ner svarta bönor, majs och hackad chili i tomaterna. Riv vitlöken och blanda ner. Strö över den hackade koriandern och blanda ihop.
I en liten skål eller tillbringare, blanda salt, peppar och spiskummin. Häll på olivolja och balsamvinäger, rör om väl.
Häll olja-vinägerblandningen över grönsakerna. Rör om noga så att det blandas väl.
Täck skålen med plastfilm och låt den vila i kylskåpet i minst 30 minuter, gärna 1 timme.
Vill du förbereda kan du göra allt utom att blanda ner koriandern dagen före och låta salsan stå i kylskåp över natten. Sedan blandar du bara i koriandern 30 minuter innan du vill äta salsan.
Servera med mexikansk-inspirerad mat. Salsan är fantastisk god i tacos av olika slag.