Jag har tidigare postat en mer italiensk-smakande variant av chili con carne här på bloggen. Nu är det dags för en chili med mexikanska smaker men väldigt lite fett och inga snabba kolhydrater alls.
Vill du vara extra noga med att minimera tillsatser så köper du torkade bönor och kokar själv. I så fall lägger du dem i blöt över natten och kokar dem sedan innan du lagar till själva chilin. Det gör inget om bönorna är en aning underkokta.
Jag lagar alltid chili i vår slow cooker, men du kan använda det här receptet även för en vanlig gryta på spisen.
Fettsnål mexikansk chili
Cirka 6 portioner
Ingredienser

500 gram mager nötfärs
600 gram kokta kidneybönor
400 gram kokta vita bönor
2 gula eller röda lökar
4 vitlöksklyftor
½ färsk röd chili
2 röda snackpaprikor
½ + ½ msk olivolja
1 liten nypa flingsalt
3 dl köttbuljong
1 msk tomatpuré
2 paket à 500 gram passerade tomater
3 tsk spiskummin
2 tsk torkad mald koriander
2 tsk paprikapulver
2 kryddmått cayennepeppar
3 tsk svartpeppar
2 tsk kanel
1 msk balsamico
1 msk soja, gärna med låg salthalt
250 gram färska champinjoner (kan uteslutas)
Gör så här:
Häll de kokta bönorna i grytan.
Koka upp ½ liter vatten. Lös upp 1 tärning eller 1 msk köttbuljongpulver i vattnet.
Skär bort kvisten på paprikorna och dela dem. Ta bort kärnor och de ljusrosa bitar som kan finnas inuti paprikorna. Skölj paprikorna och hacka dem.
Skär bort kvisten på chilin, skölj den och skrapa ur kärnorna. Finhacka halva chilin, resten kan du spara till någon annan rätt.Skala och hacka lök och vitlök.
Hetta upp en stekpanna med ½ msk olivolja. Stek lök, vitlök, paprika och chili på medelhög värme med en liten nypa salt i 5 minuter. Häll de färdigstekta grönsakerna i grytan.
Torka ur stekpannan med hushållspapper och sätt tillbaka den på spisen. Höj värmen till medelhög och häll i ½ msk olivolja.
Lägg i köttfärsen och dela sönder den med en trägaffel. Var försiktig så att köttfärsen inte blir för hårt stekt. Häll den stekta färsen i ett durkslag och låt den rinna av.
Häll den stekta köttfärsen i grytan. Tillsätt buljong, tomatpuré, passerade tomater och resten av kryddorna. Rör om och lägg på ett lock.
Använder du slow cooker låter du sedan det hela puttra på läge Låg i 5 timmar.
Använder du gryta på spisen så låt det hela koka upp och sänk sedan värmen till låg. Låt puttra under lock i 30 minuter. Rör då och då.
Rensa champinjonerna och skär dem i bitar. Hetta upp en ren och torr stekpanna och torrstek svampen med en liten nypa salt tills de släppt ifrån sig vätska och denna sedan kokat in igen.
Tillsätt champinjonerna i grytan, rör om och låt puttra på Låg i ytterligare 1 timme. I gryta på spisen låter du den koka ihop i ytterligare 10 minuter.
Rör om och smaka av. Tillsätt eventuellt mer kryddor om du tycker att det behövs. Servera chilin när du är redo att äta.
Eventuella rester går jättebra att frysa och sedan värma upp i mikro eller kastrull. Allra bäst blir det om du låter chilin tina i kylskåp över natten, men du kan värma den från fryst om du behöver.