Julig semifreddo med mandarin och pepparkaka

Julig semifreddo
Julig semifreddo

Igår testade jag att göra en jul-variant av den italienska gräddglassen semifreddo genom att lägga till mandarin och pepparkaka.

Resultatet blev över förväntan – både juligt och fullkomligt ljuvligt!

Julig semifreddo

cirka 6-8 portioner (halv sats ger 3-4 portioner)

Julig semifreddo 1 ingredienser
Julig semifreddo: ingredienser

Ingredienser: 
6 ekologiska mandariner (cirka 500 gram)
200 gram pepparkakor
4 stora ägg
1 krm salt
3 dl strösocker
1 vaniljstång
5 dl vispgrädde

Gör så här:

Ta fram äggen ur kylskåpet en god stund innan du vill laga till semifreddon. Rumstempererade ägg är lättare att vispa fluffigt.

Skölj och borsta mandarinerna, torka dem med hushållspapper. Riv skalet fint och lägg på ett fat.

Julig semifreddo 2 mandarin riv

Skär mandarinerna i två delar och pressa ur saften i en tillbringare eller skål.

Julig semifreddo 3 mandarin pressa

Montera kniven i en matberedare. Lägg i pepparkakorna, sätt på locket och kör på hög hastighet tills pepparkakorna smulats sönder. Har du ingen matberedare kan du krossa pepparkakorna i en mortel.

Häll pepparkakssmulorna i en skål som du ställer åt sidan så länge.

Skilj äggulorna från vitorna och samla dem i varsin bunke. Det är viktigt att det inte kommer ner någon äggula i vitorna.  Se det här inlägget för ett enkelt sätt att separera äggen.

Semifreddo 2

Det är lite viktigt att du vispar ihop de olika ingredienserna i den ordning som anges här. Detta eftersom en visp som är blöt eller har minsta rest av fett eller andra rester på sig är ett garanterat sätt att inte få äggvitorna sådär hårt fluffiga som du vill.

Det kanske är onödigt att påpeka, men om du använder samma skålar och vispar till de olika ingredienserna behöver du diska, skölja noga och torka dem mellan vispningarna. Dessutom är det en fördel om du jobbar snabbt, så att du bevarar så mycket som möjligt av luften i ingredienserna.

Strö salt i äggvitorna och vispa dem sedan till hårt skum. Det tar sin lilla tid, men äggvitorna behöver vara så pass hårda att du kan vända bunken upp och ner utan att de halkar ur.

Under tiden snittar du vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapar ur fröna.

Semifreddo 4

Häll vaniljfröna i bunken med äggulor och tillsätt strösocker.

Semifreddo 6

Vispa först på låg eller medel-hastighet, så att alla ingredienser blandar sig med varandra. Sedan ökar du hastigheten till hög för att vispa in mer luft i äggsmeten. Du kan behöva stanna vispen och peta ner ägg och socker från bunkens sidor.

Äggsmeten är färdig när den är ljusgul och fluffig. Tillsätt nu skalet och saften av mandarinerna. Vispa ner dem i äggsmeten på först låg, sedan medelhög hastighet.

Häll vispgrädden i en tredje bunke och vispa grädden tills den är fast men fortfarande mjuk (akta så den inte blir för hård).

Semifreddo 10

Tillsätt grädden i omgångar i äggsmeten och vänd försiktigt ner den med en slickepott.  Dra slickepotten längs bunkens sidor och vänd den sedan så att du får upp en klick äggsmet ovanpå.

Gör om proceduren flera gånger och glöm inte botten på bunken. Tanken är att grädden ska bli helt blandad med äggsmeten utan att luften går ur dem. Kolla in det här videoklippet om du är osäker på hur det går till:

Det tar lite tid, men till sist har du en fluffig men slät smet. Dags att göra om det hela när du nu ska vända ner dina vispade äggvitor.

Tumregeln är att du alltid häller den lättare och fluffigare ingrediensen ovanpå den mer kompakta. Sedan vänder du som sagt försiktigt ner den fluffigare i den mer kompakta. Till sist har du en slät semifreddo-smet som fortfarande har massor av luft i sig.

Dags att marmorera din juliga semifreddo med pepparkaka. Lägg lite av pepparkakssmulorna åt sidan till garneringen. Strö resten av smulorna över semifreddon och rör runt lite lätt. De ska helst inte bli helt utblandade i smeten, utan du vill ha liksom stråk av pepparkakssmulor i semifreddon.

Häll smeten i en lagom stor frysform med lock.

Strö över resten av pepparkakssmulorna.

Sätt på locket och ställ semifreddon i frysen. Den behöver frysa i minst 6 timmar, men det gör inget om den får stå längre.

Semifreddon blir inte lika hård som glass, utan det brukar gå bra att skeda upp den när du ska äta den. Verkar den hård kan du låta den stå en liten stund i kylskåpet innan du serverar den. Däremot blir semifreddo inte god om du låter den halvtina och sedan fryser om den – då bildas iskristaller.

Vill du så kan du garnera med färska mandarinskivor. Det blir både snyggt och fräscht, men är inte helt nödvändigt – semifreddon är lika god ändå.

Julig semifreddo 17

Så där, ja. En ljuvlig julig semifreddo!

Julig semifreddo

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: