
Min kanske största fan av den här bloggen är vår vän Daria. Hon var också den som först gav min kära ett recept på sötpotatis-pommes som lagas i ugn.
Det var i samband med Thanksgiving förra året, då vi försökte hitta lite hälsosammare alternativ till potatismos och ”sweet potato casserole”.
Sötpotatis är en god och relativt nyttig grönsak, förstås beroende på hur du lagar till den. Den är avlägset släkt med vanlig potatis och innehåller en del stärkelse, men inte alls lika mycket som potatis.
Det här receptet är en vidareutveckling av Darias. Det är enkelt att laga och passar jättebra ihop med kyckling, fisk eller kött.
Kryddiga sötpotatis-pommes
Cirka 4 portioner
Ingredienser

2 stora sötpotatisar
1-2 tsk olivolja
½ tsk kanel
½ tsk spiskummin
½ tsk riven muskot
½ tsk sötningsmedel
¼ tsk salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 205° för varmluft (230°C för vanlig ugn). Spreja en ugnsfast form tunt med olivolja.
Blanda kanel, spiskummin, muskot, sötningsmedel och salt i en mindre skål.
Skala sötpotatisen och skär den i stavar.
Lägg sötpotatisen i en rymlig skål. Häll eller spreja på olivolja och blanda väl.
Häll över kryddblandningen och blanda väl. Använd gärna dina rena händer för att blanda runt – försök att få kryddorna att täcka så mycket som möjligt av sötpotatisen.
Sprid ut sötpotatisbitarna i den ugnsfasta formen. Det är bra om de inte ligger på varandra.
Sätt in formen i ugnen och låt sötpotatisen baka i cirka 20 minuter. Rör om lite då och då. Kolla sötpotatisen med en provsticka – den är färdig då den är mjuk inuti men lite krispig utanpå.
Servera genast som snacks eller tillbehör till en måltid.
Det går att frysa sötpotatis-pommesen och sedan värma på dem. Men allra godast är de när de är nygjorda.