Kryddiga sötpotatis-pommes

Kryddiga sötpotatis-pommes 8
Kryddiga sötpotatis-pommes

Min kanske största fan av den här bloggen är vår vän Daria. Hon var också den som först gav min kära ett recept på sötpotatis-pommes som lagas i ugn.

Det var i samband med Thanksgiving förra året, då vi försökte hitta lite hälsosammare alternativ till potatismos och ”sweet potato casserole”.

Sötpotatis är en god och relativt nyttig grönsak, förstås beroende på hur du lagar till den. Den är avlägset släkt med vanlig potatis och innehåller en del stärkelse, men inte alls lika mycket som potatis.

Det här receptet är en vidareutveckling av Darias. Det är enkelt att laga och passar jättebra ihop med kyckling, fisk eller kött.

Kryddiga sötpotatis-pommes

Cirka 4 portioner

Ingredienser

Kryddiga sötpotatis-pommes 1 ingredienser
Kryddiga sötpotatis-pommes: ingredienser

2 stora sötpotatisar
1-2 tsk olivolja
½ tsk kanel
½ tsk spiskummin
½ tsk riven muskot
½ tsk sötningsmedel
¼ tsk salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 205° för varmluft (230°C för vanlig ugn). Spreja en ugnsfast form tunt med olivolja.

Spreja olivolja i en ugnsfast form

Blanda kanel, spiskummin, muskot, sötningsmedel och salt i en mindre skål.

Skala sötpotatisen och skär den i stavar.

Kryddiga sötpotatis-pommes 2

Lägg sötpotatisen i en rymlig skål. Häll eller spreja på olivolja och blanda väl.

Kryddiga sötpotatis-pommes 5

Häll över kryddblandningen och blanda väl. Använd gärna dina rena händer för att blanda runt – försök att få kryddorna att täcka så mycket som möjligt av sötpotatisen.

Kryddiga sötpotatis-pommes 6

Sprid ut sötpotatisbitarna i den ugnsfasta formen. Det är bra om de inte ligger på varandra.

Kryddiga sötpotatis-pommes 7

Sätt in formen i ugnen och låt sötpotatisen baka i cirka 20 minuter. Rör om lite då och då. Kolla sötpotatisen med en provsticka – den är färdig då den är mjuk inuti men lite krispig utanpå.

Servera genast som snacks eller tillbehör till en måltid.

Kryddiga sötpotatis-pommes 8

Det går att frysa sötpotatis-pommesen och sedan värma på dem. Men allra godast är de när de är nygjorda.

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s