Det här är en ljuvlig pastarätt för dig som älskar skaldjur.
Förstör den inte genom att hälla över parmesanost, utan njut den som den är med ett glas torrt fruktigt vitt vin. Då kommer de finstämda smakerna bäst till sin rätt.
Pasta med räkor och musslor
cirka 4 portioner

Ingredienser
500 gram räkor med skal
200 gram andra skaldjur utan skal, jag valde pilgrimsmusslor
olivolja
smör
salt
svartpeppar
2 vitlöksklyftor
1 knippa salladslök
1½ dl vitt vin
250 gram gröna ärtor
5 dl grädde
4 portioner färsk bandpasta: tagliatelle, fettuccine eller papardelle
1 kruka färsk basilika
Fond:
1 gul lök
skalen från räkorna
1 morot
2-3 msk rapsolja
1 klick smör
1 msk tomatpuré
salt
svartpeppar
1 knivsudd cayennepeppar
1 dl vatten
2 dl torrt vitt vin
Gör så här:
Använder du frysta skaldjur så låt dem tina i kylskåp över natten.
Börja med att göra fonden. Skala moroten och riv den grovt.
Skala den gula löken och hacka den.
Skala räkorna och lägg skalen i en sil eller ett durkslag att rinna av.
De skalade räkstjärtarna lägger du i en burk med tättslutande lock som du ställer i kylskåpet så länge.
Hetta upp en teflonstekpanna med rapsolja och smör. Häll i räkskalen och bryn dem på hög värme. Rör hela tiden så att det inte bränns.
Efter några minuter tillsätter du gul lök, morot och tomatpuré. Fortsätt att röra regelbundet.
Efter cirka 5 minuter börjar räk- och grönsaksblandningen dofta av räkor. Krydda med salt, peppar och cayennepeppar och rör om. Häll på vatten och vin, rör om och sänk värmen till medel.
Låt puttra ihop till en krämig fond. Rör då och då. Fonden blir ganska mörk, det är normalt, men den ska förstås inte bli bränd.
Medan fonden kokar ihop så kokar du upp vatten till pastan. Sedan kan du börja förbereda resten av såsen.
Skölj salladslöken och skär den i små bitar.
Skala vitlöksklyftorna och finhacka dem.
Skölj basilikan, plocka av bladen och hacka dem.
När fonden är färdig pressar du den genom en potatispress eller finmaskig sil. Tanken är att du ska få bort morötter, lök och räkskal men ändå få ut det godaste ur fonden.
Verkar fonden fortfarande lite för blaskig kan du låta den koka ihop ett tag till i en kastrull.
Hetta upp en traktörpannan eller stekgryta. Häll i en slurk olivolja och en klick smör. Bryn pilgrimsmusslorna hastigt så de får en fin stekyta men inte blir helt färdiga.
Ta upp musslorna ur pannan och lägg dem på ett fat som du ställer åt sidan så länge.
Sänk värmen till medel och häll i lite mer olja och smör. Tillsätt salladslök, vitlök och en nypa salt. Låt steka i cirka 3-5 minuter tills löken börjar bli mjuk och genomskinlig. Rör då och då, se upp så att löken inte bränns vid.
Häll i vitt vin i grytan , rör om och låt puttra i någon minut.
Tillsätt ärtorna, fonden och grädde.
Låt koka upp och puttra ihop i cirka 5 minuter.
Lägg i pilgrimsmusslorna. Låt det hela puttra på svag värme i cirka 5-10 minuter.
Koka under tiden pastan enligt anvisningarna på paketet. När pastan är färdig så häll den i ett durkslag– spara lite av kokvattnet i kastrullen. När pastan runnit av så häll tillbaka den i kastrullen och blanda den med lite av kokvattnet och en rejäl klick smör.
När pilgrimsmusslorna är färdiga så tillsätt en generös klick smör i såsen och smaka av den. Behöver den mer salt eller kryddor så smaka upp den nu.
Tillsätt de skalade räkorna till såsen och låt dem bli varma. Blanda ner den hackade basilikan.
Häll upp den kokta pastan i en serveringsskål, ös över skaldjurssåsen och blanda runt ordentligt.

Servera genast, gärna med nygjort vitlöksbröd.