Separera äggvitor från gulor

OLYMPUS DIGITAL CAMERADet här är ett superenkelt sätt att separera äggvitor från gulor. Det enda som krävs är att du inte har något emot att bli kladdig om händerna.

Du behöver: 
ägg (förstås)
1 skål för själva separerings-processen
1 skål för äggvitor
1 skål för äggulor
rena händer

Gör så här: 

Skulle äggulan brista och rinna ut i vitan så går det tyvärr inte att rädda vare sig gulan eller vitan. Det är bara att kasta bort det (eller spara till omelett) och börja om med ett nytt ägg.

Därför är det smart att använda en särskild skål eller kopp för det ägg som du för tillfället separerar. Skulle det råka komma ner lite gula eller skal i äggvitan så är det då inte hela världen.

Knäck ägget mot en fast yta, till exempel kanten på diskbänken.

Separerar äggvitor från gulor: knäck ägget

Försök att få äggskalet att gå av hyfsat på mitten så att du har minst en större bit skal kvar som äggulan kan vila i. Håll ägget över separerings-skålen och låt äggvitan rinna ner i denna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

När du känner dig redo så kupa den hand som inte håller i ägget över skålen och häll försiktigt över resten av ägget i handen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lägg skalet åt sidan och häll nu försiktigt över gulan mellan dina två händer. Tanken är att äggvitan ska rinna ner i separerings-skålen mellan fingrarna, medan gulan fortfarande är hel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Så småningom kommer all vita ha runnit ner i skålen och du kan lägga gulan i äggule-skålen. Vitan häller du över i äggvite-skålen.

Det är smart att separera ett ägg i taget och hälla över vitan från separeringsskålen till äggviteskålen innan du börjar med nästa ägg. På så sätt är det inte hela världen om du skulle råka få ner lite gula i separeringsskålen – då kastar du bara den vitan och tar ett nytt ägg.

Upprepa tills du har separerat alla äggen. Enkelt, eller hur?

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

3 reaktioner till “Separera äggvitor från gulor”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: