Jag fick för mig att laga lax på ett lite annorlunda sätt. Det kändes som att det inte kunde bli fel med röd pesto, svamp och ost…
Upptäckte snart att chèvreost inte var rätt val, men när jag bytte ut den mot mozzarella – wow!
Det här ännu ett recept med svamp, för jag älskar svamp. Gör inte du det så kan du utesluta svampen och då blir det här receptet ännu enklare att laga.
Servera gärna laxen med varma grönsaker, till exempel var grön sparris en gudomlig kombination!
Italiensk-inspirerad laxfilé i ugn
cirka 4 portioner

Ingredienser:
600 gram laxfilé i bit
3-4 msk röd pesto
200 gram mozzarella
250 gram färsk svamp (jag tog skogschampinjoner denna gång)
2 msk olivolja
en stor klick smör
flingsalt
½ tsk torkad timjan
citronpeppar, totalt c:a 2 tsk
½ dl torrt vitt vin
Gör så här:
Sätt ugnen på 180°C för varmluft (200°C för vanlig ugn). Häll olivolja i en ugnsfast form som rymmer laxen. Smörj formen ordentligt.
Riv mozzarellan och ställ den åt sidan så länge.
Flå skinnet av laxfilén, skölj laxen i kallt vatten och klappa den torr med hushållspapper.
Lägg laxen i den ugnsfasta formen. Strö över lite flingsalt och citronpeppar.
Bred pesto över laxen i ett generöst lager. Försök gärna att gnugga in peston i laxen.
Rensa svampen och skiva den grovt.
Torrstek svampen i het panna med en liten nypa flingsalt i två omgångar. När svampen har släppt ifrån sig vätska och denna kokat in igen, ta upp svampen ur pannan och stek nästa omgång.
Lägg tillbaka all svamp i pannan och sänk värmen till medel. Tillsätt en slurk olivolja och en klick smör och låt svampen steka i cirka 3 minuter.
När svampen har fått färg, tillsätt lite citronpeppar, timjan och vitt vin. Rör om och låt koka ihop ett par minuter.
Sprid ut champinjonerna över peston på laxen.
Fördela den rivna mozzarellan över champinjonerna.
Sätt in laxen i mitten av ugnen och tillaga i 20 minuter.
Ta ut laxen ur ugnen och låt den vila i 5-10 minuter innan du serverar den. Grön sparris är som sagt en höjdare till, eller varför inte en rösti med zucchini.
