Italiensk-inspirerad laxfilé i ugn

Italiensk-inspirerad laxfilé i ugnJag fick för mig att laga lax på ett lite annorlunda sätt. Det kändes som att det inte kunde bli fel med röd pesto, svamp och ost…

Upptäckte snart att chèvreost inte var rätt val, men när jag bytte ut den mot mozzarella – wow!

Det här ännu ett recept med svamp, för jag älskar svamp. Gör inte du det så kan du utesluta svampen och då blir det här receptet ännu enklare att laga.

Servera gärna laxen med varma grönsaker, till exempel var grön sparris en gudomlig kombination!

Italiensk-inspirerad laxfilé i ugn

cirka 4 portioner

Italiensk-inspirerad laxfilé i ugn: ingredienser
Italiensk-inspirerad laxfilé i ugn: ingredienser

Ingredienser:
600 gram laxfilé i bit
3-4 msk röd pesto
200 gram mozzarella
250 gram färsk svamp (jag tog skogschampinjoner denna gång)
2 msk olivolja
en stor klick smör
flingsalt
½ tsk torkad timjan
citronpeppar, totalt c:a 2 tsk
½ dl torrt vitt vin

Gör så här:

Sätt ugnen på 180°C för varmluft (200°C för vanlig ugn). Häll olivolja i en ugnsfast form som rymmer laxen. Smörj formen ordentligt.

Riv mozzarellan och ställ den åt sidan så länge.

Riv mozzarellan

Flå skinnet av laxfilén, skölj laxen i kallt vatten och klappa den torr med hushållspapper.

Skär skinnet av laxfilen

Lägg laxen i den ugnsfasta formen. Strö över lite flingsalt och citronpeppar.

Laxfile med röd pesto svamp och mozzarella 2

Bred pesto över laxen i ett generöst lager. Försök gärna att gnugga in peston i laxen.

Laxfile med röd pesto svamp och mozzarella 4

Rensa svampen och skiva den grovt.

Rensa svampen och skär i bitar

Torrstek svampen i het panna med en liten nypa flingsalt i två omgångar. När svampen har släppt ifrån sig vätska och denna kokat in igen, ta upp svampen ur pannan och stek nästa omgång.

Torrstek svampen

Lägg tillbaka all svamp i pannan och sänk värmen till medel. Tillsätt en slurk olivolja och en klick smör och låt svampen steka i cirka 3 minuter.

Stek svampen med en klick smör

När svampen har fått färg, tillsätt lite citronpeppar, timjan och vitt vin. Rör om och låt koka ihop ett par minuter.

Laxfile med röd pesto svamp och mozzarella 3

Sprid ut champinjonerna över peston på laxen.

Laxfile med röd pesto svamp och mozzarella 5

Fördela den rivna mozzarellan över champinjonerna.

Laxfile med röd pesto svamp och mozzarella 6

Sätt in laxen i mitten av ugnen och tillaga i 20 minuter.

Laxfile med röd pesto svamp och mozzarella 7

Ta ut laxen ur ugnen och låt den vila i 5-10 minuter innan du serverar den. Grön sparris är som sagt en höjdare till, eller varför inte en rösti med zucchini.

Italiensk-inspirerad laxfilé i ugn
Italiensk-inspirerad laxfilé i ugn

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s