Djävulsägg – Deviled eggs

Deviled eggsDet här är ett perfekt drinktilltugg eller tillbehör som förgyller vilken buffé som helst. Superenkelt att laga och jättegott!

Djävulsägg – eller deviled eggs som originalet heter – är hårdkokta ägg som fylls med en blandning av gulan och goda smaksättningar.

Gästkock för det här inlägget är min sambo. Själv har jag försökt hjälpa till att uppskatta vilka svenska mått hon har använt, samt fotografera förstås.

Djävulsägg – Deviled eggs 

cirka 20 stycken

Ingredienser 
10 mellanstora ägg
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
1½ msk Bostongurka
1 msk senap
2½-3 msk majonnäs
paprikapulver till dekoration

Gör så här: 

Koka äggen tills de är hårda, cirka 8 minuter. Skölj dem i kallt vatten tills de är så svala att du kan hantera dem utan att bränna dig. Skala äggen och låt dem svalna helt.

Dela äggen i halvor på mitten. Peta ur gulorna i en bunke och lägg vitorna med snittytan uppåt på ett fat.

Deviled eggs 1

Med en gaffel finfördelar du äggulorna tills de är riktigt söndersmulade.

Deviled eggs 3

Salta och peppra och rör om ordentligt.

Deviled eggs 4

Tillsätt Bostongurka och rör om ordentligt med gaffeln. Sedan senap – blanda väl med gaffeln.

Deviled eggs 5

Visst ser det ut lite som äggröra? Fast med Bostongurka i, förstås. Nu tillsätter du 2½ msk majonnäs och vispar som bara sjutton med gaffeln.

Deviled eggs 6

Håller smeten ihop? Den ska ha ungefär samma konsistens som en ogräddad bröddeg. Känns den för torr så ha i mer majonnäs och vispa lite till.

När smeten är färdig så fyller du hålrummen i äggvitorna med den. Har du ett kuljärn (du vet, en sån där grej som man gör melonkulor med) så använd gärna det.

Annars får du ta en tesked, det går också bra. Ett tips är att skölja skeden (eller kuljärnet) i kallt vatten innan du skopar upp äggsmeten med det – då lossnar smeten lättare från skeden när du petar ner den i ägget.

Deviled eggs 7

Fyll som sagt äggvitorna generöst med äggsmeten. Det bör räcka alldeles lagom. Strö sedan lite paprikapulver över äggen. Sätt tandpetare i några av äggen och täck försiktigt fatet med plastfilm.

Deviled eggs 8

Låt äggen vila i kylskåp i minst 1 timme. Servera äggen kalla som drinktilltugg eller extra mumsigt mellanmål.

Deviled eggs
Deviled eggs

Tips! Vill du göra äggen lite hetare så kan du byta ut vanlig senap mot Dijon-senap och paprikapulvret mot chilipulver.

Äggen går inte att frysa, men håller sig å andra sidan minst 2-3 dagar i kylskåp.

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s