Chokladtryffel

ChokladtryffelAtt göra egen chokladtryffel är inte särskilt svårt. På grund av att den ska stelna i olika omgångar blir det dock ganska mycket väntetid. Men det är så värt det!

De här chokladtryfflarna har vuxen smak, eftersom de är smaksatta med sprit. Men du kan naturligtvis utesluta spriten om du vill att alla i familjen ska kunna njuta av dem.

Fast du kanske hellre vill kunna säga ”Ledsen, ungar, men det här godiset är bara för vuxna!” och behålla dem för dig själv….

Chokladtryffel

cirka 40 stycken per sats

Mörk chokladtryffel med whiskey - ingredienser
Mörk chokladtryffel med whiskey – ingredienser

Ingredienser: Mörk tryffel med whiskey 
200 gram mörk blockchoklad
2 msk smör
2 msk starkt bryggkaffe eller 1 msk espresso
½ msk whiskey (kan uteslutas)
1 msk crême fraiche (inte lätt)
1½ dl florsocker
200 gram mörk dekor-blockchoklad (om du får tag i det, annars går vanlig blockchoklad lika bra)

Ljus chokladtryffel med Baileys - ingredienser
Ljus chokladtryffel med Baileys – ingredienser

Ingredienser: Ljus tryffel med Bailey’s 
200 gram ljus blockchoklad
2 msk smör
2 msk starkt bryggkaffe eller 1 msk espresso
½ msk Bailey’s Irish Cream (kan uteslutas)
1 msk crême fraiche (inte lätt)
1½ dl florsocker
300 gram vit blockchoklad

Ingredienser: Ljus apelsintryffel med Cointreau eller Grand Marnier
200 gram ljus blockchoklad med apelsinsmak (om du får tag i det)
ELLER 200 gram vanlig ljus blockchoklad + rivet skal av 1 apelsin
2 msk smör
2 msk färskpressad apelsin
½ msk Cointreau eller Grand Marnier (kan uteslutas)
1 msk crême fraiche (inte lätt)
1½ dl florsocker
200 gram ljus dekor-blockchoklad (om du får tag i det, annars går vanlig blockchoklad lika bra)

Gör så här: 

Jag kommer mest att beskriva hur man gör mörk tryffel med whiskey, men tillvägagångssättet är exakt likadant för ljus apelsintryffel. Där det skiljer sig lite för tryffeln med Bailey’s så kommer jag att påpeka det.

Det är bra att alla ingredienser är rumstempererade när du ska använda dem (mer om det längre fram). Så ta fram och mät upp mängden smör, crême fraiche och Bailey’s i god tid innan du ska börja göra tryfflarna. Häll gärna Bailey’s i kaffet, så blandas den lättare med chokladen.

Bryt sönder och mät upp 200 gram blockchoklad i en djup tallrik som tål värme.

Chokladtryffel 1

Smält chokladen, antingen i mikrovågsugn eller i vattenbad på spisen. Väljer du det senare så se upp så att det inte kommer ner vattendroppar eller ånga i chokladen – då kan den bli grynig.

Chokladtryffel 2

Rör då och då så att du har kontroll. Chokladen ska smälta helt, men inte börja bubbla – då är den för varm. När det mesta av chokladen har smält så tillsätt smöret.

Chokladtryffel 3

Ta kastrullen från värmen och fortsätt att röra tills smöret har smält helt. Lyft bort tallriken från kastrullen, men akta så du inte bränner dig på vattenångan.

Chokladtryffel 4

Tillsätt kaffe och whiskey. Rör om ordentligt. Gör du apelsintryffel så är det nu som det rivna apelsinskalet och apelsinsaften ska i.

Chokladtryffel 5 Chokladtryffel med apelsin

Tillsätt crême fraiche och rör ihop ordentligt.

Varning! Det var ungefär här jag fick en obehaglig överraskning när jag skulle göra min ljusa tryffel med Bailey’s och tillsatte kall Bailey’s och kall crême fraiche i den heta choklad-smör-och-kaffe-blandningen. Den skar sig! Ordentligt.

Chokladtryffel 14
Bailey’s-tryffeln börjar skära sig… och värre skulle det bli!

Men man har ju inte tittat på alla dessa ”Hela Sverige bakar” och ”Dessertmästarna” förgäves. Jag satte tillbaka kastrullen med hett vatten på spisen, satte tallriken över det kokande vattnet och rörde av bara sjutton! Länge.

Till sist gick min tryffelkräm ihop sig igen. Puh!

Chokladtryffel 15
Räddad Bailey’s-tryffel.

Åter till ordningen och den mörka tryffeln med whiskey. Sikta nu i lite florsocker i taget. Rör ihop ordentligt mellan varje omgång. Det är helt normalt att det sprätter florsocker över halva köket.

Chokladtryffel 6 Chokladtryffel 16

När du har rört i allt florsocker och blandat ordentligt så ska du ha en slät chokladtryffelkräm i tallriken.

Chokladtryffel 7

Ställ tallriken i kylskåp att stelna. Det tar cirka 45 minuter för mörk tryffel med whiskey eller apelsintryffel. Den ljusa tryffeln med Bailey’s behöver mellan 60 och 90 minuter för att stelna tillräckligt för att du ska kunna hantera den. Jag brukar kolla den vid 1 timme och sedan varje kvart.

Använd en tesked för att skopa upp en lagom mängd stelnad tryffelsmet. Rulla den sedan mellan rena händer och lägg på en bricka täckt med bakplåtspapper. Eller direkt på en flat tallrik.

Chokladtryffel 8 Chokladtryffel 9

Här är åter en skillnad mellan den mörka tryffeln med whiskey och den ljusa med Bailey’s. Gör du båda så kommer du att märka att Bailey’s-tryffeln är mycket mjukare och krämigare än den mörka tryffeln. Jag tror att det beror på skillnaderna mellan ljus och mörk choklad, samt att Bailey’s innehåller grädde.

Chokladtryffel 18 Chokladtryffel 19

När du har använt upp all tryffelsmeten så ställ tallriken i kylskåp i minst 2 timmar för den mörka tryffeln med whiskey. Den ljusa tryffeln med Bailey’s behöver minst 3 timmar för att stelna ordentligt innan du doppar dem i choklad.

Får du tag i dekor-blockchoklad så använd gärna det. Den är lite tunnare, så det är lättare att glasera tryfflarna. Dessutom stelnar den mycket fortare, vilket kan vara praktiskt.

Smält den återstående mängden blockchoklad, antingen i mikrougn eller i vattenbad över kastrull på spisen. Rör om då och då så att chokladen inte blir för het.

Lägg ett bakplåtspapper på en bricka eller skärbräda som får plats i ditt kylskåp. När all choklad har smält så ställ den djupa tallriken på diskbänken. Doppa sedan tryfflarna en och en så att de blir helt täckta med choklad.

Jag använder en särskild doppgaffel för chokladtryffel, men du kan använda två teskedar eller en vanlig gaffel om du vill.

Chokladtryffel 10 Chokladtryffel 20

Plums i chokladen…

Chokladtryffel 11 Chokladtryffel 21

Snurra runt tryffeln så den blir täckt med choklad överallt. Det är viktigt att du är ganska snabb, så att tryffeln inte hinner börja smälta innan du får upp den ur chokladen igen.

Chokladtryffel 12 Chokladtryffel 22

Låt överflödig choklad rinna av och lägg de färdigglaserade tryfflarna på bakplåtspappret vartefter de blir klara.

När du har glaserat alla tryfflar så kan du lägga tillbaka dem på den flata tallriken om chokladtäcket redan har stelnat tillräckligt för att du ska kunna flytta dem. Annars får du ställa in hela brickan i kylskåpet.

Riktiga konditorer brukar trimma den lilla ”foten” på tryffeln, men det bryr inte jag mig om om den inte är väldigt stor. Det ska ju synas att de är hemgjorda!

Chokladtryffel 13 Chokladtryffel 24

Ställ i kylskåp tills tryfflarna har stelnat helt, gärna över natten. Förvara dem i kylskåp i en låda med lock. Allra godast blir tryfflarna om de får mogna några dagar i kylen innan du serverar dem.

Ta också gärna ut tryfflarna ur kylen en stund innan du vill njuta av dem. De smakar bättre om de är rumstempererade.

Chokladtryffel
Chokladtryffel

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: