I dagens stressade samhälle är det alldeles för få människor som tar sig tid att ugnssteka en hel kyckling. Vilket är synd för det är verkligen jättebra mat – god, nyttig och hyfsat billig.
I det här receptet steker jag kycklingen i cirka tre timmar på låg värme, för att den ska extra bli mör och saftig.
Men du kan öka på värmen till så mycket som 180°C för varmluft (200°C för vanlig ugn) om vill att den ska bli klar fortare – då tar den cirka 50-60 minuter i ugnen.
Barbecuekryddad ugnsstekt kyckling
4 portioner

Ingredienser
1 hel kyckling på minst 1 kg (min var 1,4 kg)
5 msk rapsolja
4 tsk kinesisk soja, gärna med låg salthalt
1-2 tsk grovmalen svartpeppar
½-1 dl BBQ-krydda (eller mer)
1 liten rödlök
4 vitlöksklyftor
1 knippa persilja
2-3 msk smör
mer rapsolja
Gör så här:
Använder du fryst kyckling så låt den tina helt och hållet i kylskåp.
Skölj kycklingen i kallt vatten, både in- och utvändigt. Ibland har hel kyckling en liten påse med lever och andra godsaker instoppat inuti kycklingen – ta i så fall ut påsen innan du sköljer kycklingen. Klappa kycklingen torr med hushållspapper.
Skala rödlöken och skär den i klyftor – spara en lite större bit.
Skala vitlöksklyftorna och krossa dem med sidan av kniven utan att skära dig. Skölj persiljan.
Fyll kycklingen med persilja, rödlök och vitlök. Allra sist petar du in den där lite större biten rödlök som du har sparat, den kommer hjälpa till att hålla saker och ting på plats, så att säga.
Fäst ihop kycklingskinnet med hjälp av tandpetare eller smala grillspett i trä (cocktailpinnar funkar också fin-fint). Det är en extra försäkran mot att kycklingen helt plötsligt pruttar ur sig lök och persilja i ett olämpligt ögonblick.
Blanda den första mängden rapsolja med soja och svartpeppar i en skål.
Pensla överallt som du kommer åt på kycklingen med oljeblandningen. Det enklaste är att ta en sida i taget.
Strö BBQ-krydda över kycklingen där du har penslat den. Gnid in ordentligt med fingrarna.
Under armarna – eh, vingarna – också. Du behöver inte vara blyg, kycklingen bryr sig inte.
När kycklingen är väl insmord och masserad med kryddor så lägg den i en skål och täck med plastfolie. Ställ i kylskåp att vila i minst 1 timme.
Värm under tiden ugnen till 110°C för varmluft (125°C för vanlig ugn). Ta fram en ugnsfast form med galler och täck bottnen av den med rapsolja. Klicka i smöret. Tanken är att smöret ska smälta ihop med oljan så att du kan ösa kycklingen med det under tiden som den tillagas.
När kycklingen har vilat färdigt så tar du ut den i kylskåpet. Lyft ur kycklingen ur skålen, som du ställer åt sidan så länge.
Nu kan du gärna binda upp kycklingen så att den håller ihop ordentligt under tillagningen. Det både ser snyggt ut och hjälper till så att den blir jämnt tillagad.
Lägg kycklingen med ryggsidan upp. Klipp av en rejäl bit hushållssnöre och knyt mitten av det runt den skinnbit där kycklingens hals skulle ha suttit om den fortfarande hade haft någon.

Dra snörets ändar över vingarna och sedan i kors över ryggen.
Vänd på kycklingen och avsluta med att binda ihop ändarna på kycklingens ben med snöret. Knyt ordentligt och klipp av överflödigt snöre.
Nu bör din uppbundna kyckling se ut som på bilden.
Lägg kycklingen med bröstet uppåt på gallret till din ugnsfasta form. Häll över eventuell krydd- och oljeblandning som finns kvar i skålen som du hade ställt åt sidan.
Sätt in en ugnstermometer med spetsen i den tjockaste delen av kycklingens bröst, alternativt i lårvecket med spetsen mot benet.
Sätt in formen i nedre delen av ugnen och låt kycklingen steka i cirka 3 timmar.
Titta till den en gång i halvtimmen och ös den då också med smör- och oljeblandningen som finns i botten av formen. En ös-pipett är oslagbar för det jobbet, men om du inte har en sån får du använda en sked.
Kycklingen är färdig när innertemperaturen är 72°C i bröstköttet eller 82°C i låret intill benet.
Kontrollera gärna genom att sticka kycklingen i låret – om saften som kommer ut är klar och ofärgad så är kycklingen färdig. Är saften rosafärgad så behöver den lite mer tid.
När kycklingen så är färdig tar du ut den ur ugnen. Visst ser den smarrig ut?

Svep in kycklingen i aluminiumfolie och låt den vila i minst en halvtimme. Då kommer den också att eftersteka lite.
Klipp av steksnöret och peta ur fyllningen, som du slänger.
Skär upp (tranchera) kycklingen i lagom stora bitar. (Själv är jag inget vidare på att tranchera fågel, så jag brukar skära av det jag kan och sedan plocka rent skrovet med fingrarna.)
Servera kycklingen genast eller spara den för att avnjutas senare.