Det här är ett enkelt recept på en god och nyttig vardagsrätt.
Du kan komplettera med en grönsallad om du vill, men personligen äter jag den helst som en allt-i-ett-måltid.
Den passar också perfekt att ta med som lunchlåda till jobbet – bara att värma och äta.
Köttfärsgratäng med svamp och bönor
6 portioner

Ingredienser
500 gram köttfärs
jungfrulig olivolja
1 stor aubergine
1-2 zucchini, beroende på storlek
250 gram färska champinjoner
400 gram kokta vita bönor (= 1 burk)
1 paket krossade tomater
½ dl tomatpuré
½ dl chilisås
1-2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 tsk salt
2 tsk svartpeppar
½-1 msk torkad oregano
2 msk färsk basilika (fryst går bra)
100-250 gram riven ost (beroende på hur fettsnål du vill göra gratängen)
Gör så här:
Använder du torkade vita bönor så lägg dem i blöt över natten och koka dem sedan enligt anvisningarna på paketet. Använder du bönor på burk så häll dem i ett durkslag, skölj dem med kallt vatten och låt dem rinna av.
Värm ugnen till 200°C för varmluft (225°C, för vanlig ugn). Smörj en stor ugnsfast form med olivolja. Skölj aubergine och zucchini och skär dem i tunna skivor.
Hacka löken och vitlöken. Rensa champinjonerna och kvadrera dem.
Sprid ut aubergine och zucchini i ett lager på botten av den ugnsfasta formen. Strö över en nypa salt och ringla över lite olivolja. Upprepa med resten av auberginen och zucchinin.
Sätt in formen i mitten av ugnen och låt grönsakerna steka i 20 minuter.
Hetta upp en stekpanna och torrstek champinjonerna på hög värme med en nypa salt tills de släpper vätska och vätskan har kokat in igen. Häll upp den färdigstekta svampen i en skål som du ställer åt sidan så länge.
Sänk värmen till medel och häll lite olivolja i stekpannan. Fräs lök och vitlök tills den börjar bli mjuk, cirka 5 minuter. Höj värmen något och fös löken åt sidan. Tillsätt mer olivolja om det behövs och bryn köttfärsen i mitten av pannan.
När köttfärsen är stekt så blanda den med löken. Salta och peppra. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och chilisås.
Tillsätt de övriga kryddorna utom basilikan och rör om noga. Låt puttra ihop på medelhög värme. När köttfärsröran början bli färdig så tillsätt basilika och smaka av.
När auberginen och zucchinin är färdig så ta ut formen ur ugnen. Fördela den stekta svampen över grönsakerna.
Sprid ut de vita bönorna i formen och fördela därefter köttfärsröran över dem.
Toppa med riven ost tills du skäms. (ja, jag gillar ost)
Gratinera i mitten av ugnen i cirka 10 minuter tills osten är gyllene. Låt gratängen vila i ytterligare 10-15 minuter innan servering.

Gratängen går mycket bra att frysa, men smakar allra bäst om du låter den tina helt innan du värmer upp den. Annars blir tyvärr bönorna lätt lite för mosiga.