Det här enchiladasreceptet har jag provat mig fram till genom säkert fyra-fem varianter. Den senaste blev så god att den absolut platsar här på bloggen!
Gillar du inte svamp (stackars dig!) så kan du utesluta den. Samma sak med oliverna, men då får du smaka upp med en aning mer salt. Det smakar inte heller särskilt mycket oliver, bara… gott.
Den här rätten tar ganska lång tid att laga – jag landade på cirka 2 timmar, men då är tiden i ugnen medräknad – men den är absolut inte svår. Du kan också förbereda den ända fram tills du ska sätta in den i ugnen.
Jag gillar att skala, hacka och riva allt i förväg och lägga upp i små skålar eller fat. Detta för att själva tillagningen då blir så mycket enklare. Men i receptet beskriver jag någon sorts ordning för att göra allt efter hand.
Enchiladas med köttfärs, svamp och oliver
4 portioner

Ingredienser
500 gram köttfärs
1 liten skvätt olivolja
1 påse Taco kryddmix
1 dl kallt vatten
250 gram skogschampinjoner
250 gram ricottaost
1 dl gröna oliver med pimiento
1½ dl majskorn (avrunna eller tinade)
2 tsk torkad persilja
½ tsk vitlökspulver
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
8 vetetortillas (medium)
lite smör
Sås:
1 stor gul lök
½ mellanstor röd paprika
1 msk olivolja
5 dl (cirka 400 gram) tomatsås
2-3 msk Sweet Green Chili (finns på burk)
½ tsk vitlökspulver
2 tsk chilipulver
2-3 dl crême fraiche
cirka 200 gram riven ost
Gör så här:
Tina majsen om den är fryst. Rensa svampen och hacka den grovt (den kommer att krympa ihop här du steker den).
Hetta upp en stekpanna och torrstek svampen på hög värme med en liten nypa salt tills den släppt ifrån sig vätska som sedan kokat in igen.
Häll på en liten skvätt olivolja och sänk värmen till medel. Låt svampen steka färdigt och häll den sedan i en skål som du ställer åt sidan så länge.
Häll lite mer olivolja i pannan och bryn köttfärsen. När köttfärsen har stekt färdigt så häller du innehållet i påsen med Taco-mix över den tillsammans med 1 dl kallt vatten. Rör om och låt puttra ihop i 10 minuter.
Låt oliverna rinna av och hacka dem smått. Öppna förpackningen med ricotta.
När tacoköttfärsen är färdig så tillsätt svamp, majs, oliver, ricotta, torkad persilja, salt, vitlökspulver och svartpeppar.
Rör om ordentligt och låt puttra ihop i 5-10 minuter. Häll sedan upp köttfärsblandningen i en skål eller djup tallrik för att svalna.
Under tiden gör du såsen. Skala och finhacka löken. Skölj paprikan och hacka den smått. Hetta upp en stekpannan med 1 msk olivolja och låt grönsakerna fräsa på medelhög värme med en liten nypa salt i cirka 5 minuter. Grönsakerna är färdiga när de börjar bli mjuka och löken är lätt genomskinlig.
Hacka den gröna chilin och tillsätt i stekpannan. Tillsätt tomatsås, chilipulver, vitlökspulver och crême fraiche. Rör om noga och låt puttra ihop i cirka 5 minuter.
Sätt ugnen på 180°C för varmluft (200°C för vanlig ugn). Smörj en ugnsfast form som rymmer 8 ihoprullade tortillas. Lägg en tortilla på en skärbräda och skeda upp cirka 1 dl fyllning.
Rulla ihop tortillan runt fyllningen till en stram rulle och placera den i den smorda formen med skarven neråt. Upprepa tills du har fyllt alla tortillas (och formen). Du får troligen lite fyllning över, men den går bra att frysa.
Packa enchiladasarna (om det heter så) ganska tätt i formen så de inte rullar upp sig. Häll sedan såsen över enchiladasarna och bre ut den i ett jämnt lager.
Täck formen med aluminiumfolie och grädda i mitten av ugnen i 30 minuter. Ta ut formen och strö över osten. (nej, formen har inte krympt och ändrat form i ugnen. jag har helt enkelt kompletterat med bilder som jag missade att ta förra gången)
Låt den sedan gratinera i ytterligare 5-10 minuter tills osten har smält och är gyllene. Låt gärna enchiladasarna vila i 10-15 minuter (om du kan hålla dig). Servera sedan med en fräsch grönsallad.
