Det här är en av Thailands mest välkända soppor och en av mina absoluta favoriter. Len med komplexa smaker, men inte särskilt kryddstark. Gör du den själv på det här sättet blir den extra smakrik.
Det här receptet innehåller en del ingredienser som du för det mesta bara kan hitta i asiatiska livsmedelsbutiker. För novisen vid spisen har jag inom parentes angett förslag till substitut där sådana finns.
Tom Kha Gai
4 portioner

Ingredienser
500 gram kycklingben
500 gram kycklingbröstfilé
1 burk (400 ml) kokosmjölk
1 burk (400 ml) kokosgrädde
8 skivor färsk galanga (eller 6 skivor färsk ingefära)
2 stjälkar citrongräs
3 limeblad
2 tsk röd chilipasta (eller 2 röda chilifrukter)
250 gram färska champinjoner
3 msk fisksås (eller soja)
½ dl limejuice
salt
½ msk palmsocker (eller farinsocker)
1 dl färska korianderblad
Gör så här:
Skölj av kycklingbenen med kallt vatten och lägg dem i en kastrull. Häll på all kokosmjöl och hälften av kokosgrädden. Spara resten av kokosgrädden, den ska i på slutet.
Koka upp kycklingbenen i kokosmjölk och låt koka utan lock i 20 minuter. I ärlighetens namn så luktar det nu inte särskilt gott, men det kommer det att bli, det lovar jag.
Medan kycklingbenen kokar så förbereder du resten. Skölj limebladen och strimla dem på längden.
Skär ändarna av citrongräset, skär ett snitt längs med gräset och skala av det yttersta lagret. Sedan skär du citrongräset i lagom långa bitar och bankar ut dem med skaftet på kniven – det får fram smaken på ett fantastiskt sätt.
Skala galangan och skär i ½ cm tjocka skivor.
Om du använder palmsocker i kakor så riv det på ett fint rivjärn tills du får den önskade mängden.
Rensa champinjonerna och kvadrera dem. Skölj kycklingfiléerna och skär dem i bitar. Diska noga skärbräda, kniv och andra redskap som kommit i kontakt med rå kyckling eller dina händer. Tvätta noga händerna innan du fortsätter med matlagningen. Vet du inte varför du ska göra så här när du har hanterat rå kyckling så läs mer på Svensk Fågels sida om campylobacter.
Skölj den färska koriandern och hacka den. Ställ den sedan åt sidan, den ska inte i förrän på slutet.
När kycklingbenen har kokat färdigt så sätt ett durkslag över en värmetålig bunke och häll i kokosmjölk och kycklingben. Kycklingbenen får du låta svalna och använda till någon annan maträtt, men kokosmjölken häller du tillbaka i grytan.
Tillsätt limeblad, citrongräs, galanga, chilipasta (eller hackade chilifrukter), fisksås, limejuice och palmsocker i grytan och rör om. Lägg sedan i kycklingfilén och champinjonerna.
Koka upp och låt puttra tills kycklingen är genomkokt, cirka 10 minuter. Tillsätt resten av kokosgrädden och koriander, låt bli varmt och smaka av med lite salt. Det kan ibland vara knepigt att få till den rätta balansen mellan salt (fisksås), sött (socker) och syrligt (limeblad, limejuice, citrongräs och galanga). Du får prova dig fram till en smak som du gillar.
Servera Tom Kha Gai i skålar som den är eller gör som thailändarna och ät den med kokt ris.
OBS! Du ska inte äta bitarna av limeblad, citrongräs och galanga – de är bara med för att ge smak till soppan. Ett tips är att om du biter i något träaktigt så ät det inte utan lägg det åt sidan.