Den här rätten är inspirerad av den svenske kocken och krögaren Carl Butlers berömda lammlåda, som i sin tur är inspirerad av ett grekiskt recept.
Den finns i hans klassiska kokbok från 1974, som jag har övertagit från min mamma, men jag har ändrat så pass mycket att jag ändå känner att jag med gott samvete kan dela med mig av det här receptet som mitt eget.
Min variant av färslådan är till exempel fattig på kolhydrater, då jag har bytt ut potatis mot bönor och helt uteslutit ris och ströbröd. Jag har också dragit ner rejält på saltet. Med andra ord: lite nyttigare, men lika gott som originalet!
Butler använde lammfärs och det är också min egen favorit. Men det blir faktiskt nästan lika gott med vanlig nötfärs. Ta det du själv gillar bäst.
Den här färslådan är en extremt lättlagad rätt. Dock tar den närmare 1 timme i ugnen (då den å andra sidan sköter sig mer eller mindre själv), men låt inte det skrämma dig från att prova den. Gillar du inte aubergine så kan du troligen byta ut den mot zucchini – det ska jag prova själv nästa gång.
Medelhavsinspirerad färslåda
6 portioner

Ingredienser
2 tsk olivolja till formen
1 stor eller 2 små auberginer
c:a 400 g kokta vita bönor
2 paprikor
1 gul lök
1 burk/paket krossade tomater
500-600 g köttfärs eller lammfärs
2-3 klyftor vitlök
1 tsk torkad timjan
2 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 dl torrt vitt vin (eller vatten om du håller igen på kalorierna)
(eventuellt lite smör)
Gör så här:
Om du använder torkade vita bönor, lägg dem i blöt över natten och koka dem sedan enligt anvisningarna på paketet.
Sätt ugnen på 180°C för varmluft (200°C för vanlig ugn). Smörj en ugnsfast form med olivolja.
Blanda salt, timjan och svartpeppar i en liten skål. Skala vitlöksklyftorna och pressa i vitlöken i kryddblandningen. Blanda väl.

Skölj auberginen och skär i skivor som är ungefär en halv centimeter tjocka. Skölj paprikan och skär i små bitar. Skala löken, halvera den och skiva den.
Smörj en ugnsfast form. Lägg cirka en tredjedel av grönsakerna – aubergine, paprika, lök, bönor, krossade tomater – i botten. Smula över hälften av färsen och strö över hälften av kryddblandningen. Upprepa en gång till och avsluta sedan med det sista av grönsakerna.
Häll på det vita vinet (eller vattnet) och klicka eventuellt över lite smör.
Sätt in formen i mitten av ugnen i 30 minuter. Ta ut den och pressa ner innehållet med en slev eller liknande för att den inte ska krympa ihop mot mitten. Dessutom pressar du då upp vätskan från botten och över grönsakerna som ligger överst.
Sätt tillbaka formen i ugnen och grädda i ytterligare 30-35 minuter. Blir färslådan för mörk kan du täcka formen med aluminiumfolie mot slutet, men då får du öka på tillagningstiden med ytterligare 5 minuter.

Låt färslådan vila i cirka 10 minuter efter det att du har tagit ut den ur ugnen. Njut den som den är, eller med en grekisk sallad som tillbehör.
Easy and delicious!!!
GillaGilla
I’m very happy you like it, Daria! Thank you for letting me know.
GillaGilla