Idag bjuder jag på en kasslergratäng som inte bara är god utan också nyttig.
Massor av grönsaker samsas med kassler och en lättlagad sås i en god allt-i-ett-rätt. Den här gången använde jag kalkonkassler, men det går förstås lika bra med vanlig kassler. Eller rökt skinka, för den delen.
Jag har provat att göra den här rätten både som LCHF och som fettsnål variant. De är faktiskt nästan lika goda (för vispgrädde är ju ändå alltid vispgrädde). Så du kan själv avgöra om du vill hålla igen på fettet eller kolhydraterna.
Kasslergratäng
6 portioner

Ingredienser
smör för att smörja ugnsformen
600 g kassler
½ färskt blomkålshuvud eller motsvarande mängd fryst blomkål
250 g broccoli, färsk eller fryst
½ zucchini
1 burk/förpackning krossade tomater
2 msk kapris
salt
svartpeppar
2 dl crême fraiche (lätt går bra)
1 dl grädde (lätt går bra)
½ dl chilisås
1 msk tomatpuré
oregano efter smak
2 dl riven ost
Gör så här:
Sätt ugnen på 180°C för varmluft (200°C för vanlig ugn). Smörj en rymlig ugnsfast form.
Dela blomkålen och broccolin i buketter, hacka stjälkarna i mindre bitar. Koka upp en rymlig kastrull med lättsaltat vatten (jag brukar koka upp vatten i vattenkokaren och hälla över saltet i kastrullen).
Koka färsk blomkål och broccoli i cirka 10 minuter tills de börjar bli mjuka. Använder du fryst blomkål och broccoli så följer du anvisningarna på förpackningen.

Skär kassler och zucchini i strimlor. Rör ihop crême fraiche, grädde, chilisås och tomatpuré. Krydda med salt (inte för mycket), svartpeppar och oregano efter smak. Blanda väl.

När blomkålen och broccolin kokat färdigt så häller du av vattnet och häller dem i den smorda ugnsfasta formen.
Strö över zucchini och häll på de krossade tomaterna. Toppa med kassler och kapris.
Häll över såsen och strö över ost.
Gratinera i mitten av ugnen i cirka 20 minuter tills osten har fått fin färg. Låt gratängen svalna lite och servera sedan precis som den är.
