Fransk chokladtårta

fransk-chokladtårta.pngDen här chokladtårtan smakar som godis.

Underbar, fyllig choklad med en liten gnutta vanilj samt smak av kaffe och hasselnötter. Kan det bli bättre?

Jag har bakat den här tårtan många gånger, men nu provade jag att lägga till ett tunt lager persikogelé. För att jag ville experimentera lite och för att min kära älskar persikor. I sanningens namn vet jag inte om persikogelén tillförde så mycket, men den skadade absolut inte. Med andra ord: du kan lugnt utesluta den om du vill.

En annan sak som tål att påpekas: jag har inte glömt bakpulvret. Den här tårtan bakas helt utan bakpulver och det är troligen därför den blir så kompakt och god.

Fransk chokladtårta

Fransk chokladtårta: ingredienser till tårtbotten
Fransk chokladtårta: ingredienser till tårtbotten

6-8 personer

Ingredienser 
2 ägg
2 dl strösocker
150 g mörk blockchoklad
2 msk kallt starkt kaffe
½ tsk vaniljsocker
knappt 1½ dl vetemjöl
1 dl hackade hasselnötter
smör till formen
ströbröd till formen

Fransk chokladtårta: ingredienser glasyr
Fransk chokladtårta: ingredienser glasyr

Persikogelé (kan uteslutas):
1 burk konserverade persikor
3 st gelatinblad
(ev. lite strösocker)

Glasyr:
175 g mörk blockchoklad
1 msk rapsolja

Gör så här: 

Sätt ugnen på 160°C för varmluft (175°C för vanlig ugn). Smörj och bröa en form med löstagbar kant.

Hacka hasselnötterna grovt och blanda med vetemjölet i en skål.

Hacka hasselnötskärnorna
Hacka hasselnötskärnorna

Smält smöret i en kastrull. Ta bort den från värmen och bryt ner den första mängden blockchoklad i små bitar. Låt chokladen smälta på eftervärmen, rör om och låt blandningen svalna men inte stelna.

Smält chokladen i det varma, smälta smöret
Smält chokladen i det varma, smälta smöret

Varför det är viktigt att låta choklad-smör-blandningen svalna? Jo, för att om den är för varm när du blandar den med äggen så får du äggröra och även om det är gott så är det inte det vi lagar just nu.

Vispa ägg och socker poröst.

Fransk chokladtårta 4

Blanda ner den avsvalnade choklad-smör-blandningen i äggsmeten. Tillsätt kaffe, vaniljsocker och till sist vetemjölet blandat med de hackade hasselnötterna.

Rör om noga och häll smeten i en den smorda och bröade formen. Grädda i mitten av ugnen i 175°C i 20-25 minuter. Kontrollera kakan efter c:a 17 minuter, den får inte grädda för länge utan ska vara lite ”gungig” i mitten.

Fransk chokladtårta 5

Låt kakan svalna. Väljer du att ha persikogelé så är det dags att göra den nu, annars hoppar du över det här momentet.

Ingredienser: Persikogelé
Ingredienser: Persikogelé

Lägg gelatinbladen i blöt enligt anvisningarna på paketet. Låt de konserverade persikorna rinna av i ett durkslag, men spara lite av spadet.

Mixa persikorna släta med cirka 2 msk av spadet. Smaka av och tillsätt eventuellt lite strösocker eller sötningsmedel.

Mixa persikorna med litet av spadet till en slät puré
Mixa persikorna med litet av spadet till en slät puré

Häll persikopurén i en kastrull och värm försiktigt. Purén kan småputtra, men får förstås inte bränna vid. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den heta persikopurén. Ta kastrullen från plattan och rör tills gelatinet har lösts upp.

Persikogele 6

Lossa den avsvalnade chokladkakan från formen och stjälp upp kakan på en tallrik. Det kan vara knepigt att få loss bottnen, jag fick ta fram mormors kniv och försiktigt skära loss den.

Fransk chokladtårta 6

Kakan ser nu inte mycket ut för världen, men var lugn: den blir snart snyggare!

När persikogelén har svalnat något, bred ut den över chokladkakan i ett så jämnt lager som du kan åstadkomma. Ställ i kylskåpet så att persikogelén och kakan stelnar.

Bred persikogelén över chokladkakan
Bred persikogelén över chokladkakan

När du bedömer att gelén har stelnat tillräckligt för att glaseras så smälter du den andra mängden blockchoklad i ett vattenbad.

Smält blockchokladen i vattenbad eller i mikrovågsugn
Smält blockchokladen i vattenbad eller i mikrovågsugn

När chokladen har smält helt så ta skålen från kastrullen och blanda i oljan. Häll glasyren över tårtan och sprid försiktigt ut den med lätt hand så att du inte geggar till persikogelén.

Glasera tårtan utan att gegga till persikogelén
Glasera tårtan utan att gegga till persikogelén

Vill du så kan du strö mer hackade hasselnötter uppe på glasyren, men själv tycker jag inte att det behövs. Den här tårtan är också trevlig att dekorera med till exempel marsipankyckligar till påsk.

Fransk chokladtårta glasyr 5

Du kan också servera den med vispad grädde eller lite vaniljglass. Eller njut den som den är, det brukar jag göra.

Fransk chokladtårta 8

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: