Krabbfyllda champinjoner

Krabbfyllda champinjonerNu blir det mera svamp! Denna gång i form av en supergod förrätt, drinktilltugg eller tillbehör.

Min sambo längtade efter krabbfyllda champinjoner och letade upp ett amerikanskt recept på nätet. Det har jag sedan ändrat i så att det är lite nyttigare än originalet och även smakar något mera krabba.

Krabbfyllda champinjoner 

2 portioner

Krabbfyllda champinjoner: ingredienser
Krabbfyllda champinjoner: ingredienser

Ingredienser 
6 stora eller 8 medelstora färska champinjoner
2 salladslökar
2 msk smör + lagom att smörja den form du använder
1 burk à 170 gram salladskrabba (=120 gram ”ren” krabba)
1-2 msk lättmajonnäs
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
½ tsk paprikapulver
riven Parmigiano Reggiano

Gör så här: 

Sätt ugnen på 180°C för varmluft (200°C för vanlig ugn). Smält smöret. Riv så mycket parmesanost som du tror går åt – sedan river du lite till.

Rensa champinjonerna och skär av yttersta änden på foten. Skär eller dra ut foten, lägg den åt sidan.

Skär av yttersta lagret champinjon så att de grå lamellerna (skivorna) blottas. Med en liten, vass kniv, skrapa ur lamellerna och så mycket av champinjonen att du får en så rymlig ”skål” som möjligt utan att svampen går sönder.

Rensa och gröp ur champinjonhattarna, men spara fötterna.
Rensa och gröp ur champinjonhattarna, men spara fötterna.

Smörj en lagom stor ugnsfast form med ett tunt lager smör. Lägg de urgröpta champinjonhattarna med skålen uppåt i formen. Pensla dem med det smälta smöret.

Pensla champinjonhattarna med smält smör.
Pensla champinjonhattarna med smält smör.

Hacka de sparade champinjonfötterna smått.

Finhacka champinjonfötterna.
Finhacka champinjonfötterna.

Skölj och hacka salladslöken, också smått.

Skölj och finhacka salladslöken.
Skölj och finhacka salladslöken.

I resten av smöret, stek den hackade svampen och salladslöken med en liten nypa salt på medelhög värme tills de är mjuka, cirka 5 minuter. Häll under tiden krabbköttet i en finmaskig sil och låt det rinna av.

Blanda den färdigstekta svampen och löken med krabbkött och tillräckligt mycket lättmajonnäs för att blandningen ska hålla ihop. Krydda med svartpeppar, paprikapulver och eventuellt mer salt efter smak.

Blanda ingredienserna väl och smaka av med kryddor.
Blanda ingredienserna väl och smaka av med kryddor.

Fyll champinjonhattarna med krabbröran, gärna med råge. Strö över så mycket riven parmesan som du får plats med.

Fyll champinjonerna och strö över parmesanost.
Fyll champinjonerna och strö över parmesanost.

Gratinera i mitten av ugnen cirka 15 minuter tills parmesanosten har smält och blivit gyllene. Servera som drinktilltugg, förrätt eller tillbehör.

Krabbfyllda champinjoner
Krabbfyllda champinjoner

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s