Nu blir det mera svamp! Denna gång i form av en supergod förrätt, drinktilltugg eller tillbehör.
Min sambo längtade efter krabbfyllda champinjoner och letade upp ett amerikanskt recept på nätet. Det har jag sedan ändrat i så att det är lite nyttigare än originalet och även smakar något mera krabba.
Krabbfyllda champinjoner
2 portioner

Ingredienser
6 stora eller 8 medelstora färska champinjoner
2 salladslökar
2 msk smör + lagom att smörja den form du använder
1 burk à 170 gram salladskrabba (=120 gram ”ren” krabba)
1-2 msk lättmajonnäs
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
½ tsk paprikapulver
riven Parmigiano Reggiano
Gör så här:
Sätt ugnen på 180°C för varmluft (200°C för vanlig ugn). Smält smöret. Riv så mycket parmesanost som du tror går åt – sedan river du lite till.
Rensa champinjonerna och skär av yttersta änden på foten. Skär eller dra ut foten, lägg den åt sidan.
Skär av yttersta lagret champinjon så att de grå lamellerna (skivorna) blottas. Med en liten, vass kniv, skrapa ur lamellerna och så mycket av champinjonen att du får en så rymlig ”skål” som möjligt utan att svampen går sönder.

Smörj en lagom stor ugnsfast form med ett tunt lager smör. Lägg de urgröpta champinjonhattarna med skålen uppåt i formen. Pensla dem med det smälta smöret.

Hacka de sparade champinjonfötterna smått.

Skölj och hacka salladslöken, också smått.

I resten av smöret, stek den hackade svampen och salladslöken med en liten nypa salt på medelhög värme tills de är mjuka, cirka 5 minuter. Häll under tiden krabbköttet i en finmaskig sil och låt det rinna av.
Blanda den färdigstekta svampen och löken med krabbkött och tillräckligt mycket lättmajonnäs för att blandningen ska hålla ihop. Krydda med svartpeppar, paprikapulver och eventuellt mer salt efter smak.

Fyll champinjonhattarna med krabbröran, gärna med råge. Strö över så mycket riven parmesan som du får plats med.

Gratinera i mitten av ugnen cirka 15 minuter tills parmesanosten har smält och blivit gyllene. Servera som drinktilltugg, förrätt eller tillbehör.
