
Ännu en kökspryl som man absolut kan leva utan, men som sätter guldkant på tillvaron. Eller, i detta fall, pizzan.
Hemgjord pizza är ju fantastiskt gott! Men att njuta av hemgjord stenugnsgräddad pizza är få förunnat. Icke så längre!
Du kan nämligen göra som vi och skaffa en pizzasten. Sedan gräddar du helt enkelt din pizza på den och resultatet blir en frasig botten med tuggmotstånd.
Jag har köpt min pizzasten på Clas Ohlson, där den kostar 170 kronor. Men det finns förstås tjusigare – och betydligt dyrare – pizzastenar att köpa på annat håll.
Pizzastenen kommer med bruksanvisning, så det är svårt att göra fel. Men jag vill ändå dela med mig av en fiffig lösning som jag har kommit på alldeles själv.
Du kan inte diska pizzastenen i vare sig diskmaskinen eller vatten med diskmedel. Endast varmt vatten är tillåtet. Därför börjar den också se lite fläckig ut efter ett tag.
Lösningen heter bakplåtspapper. Lägg pizzastenen på ett bakplåtspapper och rita upp stenens konturer på pappret med en tuschpenna. Se upp så att du inte råkar rita på pizzastenen.

Ta bort stenen och vänd bakplåtspappret så att andra sidan kommer upp. Har du ritat tillräckligt hårt så kommer konturerna att synas genom pappret.
När du sedan ska baka ut din pizza lägger du den inom konturerna på bakplåtspappret. Sedan fyller du på med den topping du vill ha.
När det är dags att flytta över pizzan till pizzastenen så kan du bara dra bakplåtspappret över till plåten med stenen. Enkelt, va?
Vill du se hur jag använder min pizzasten så kolla in receptet på Chicago Style Pizza.
2 reaktioner till “Pizzasten”