Chipotlekyckling med sötpotatis och ris

Inspirationen till det här receptet kommer från en måltid jag och min fru åt på Chicagos flygplats. Vi gillade smakerna och min fru frågade om jag trodde att jag kunde återskapa rätten. Jag sade att jag gärna ville försöka.

Chipotlekyckling med sötpotatis och risblandning
Chipotlekyckling med sötpotatis och risblandning

Det här receptet är förstås inte exakt detsamma, utan jag har som vanligt gjort egna tillägg och justeringar. Men den här versionen blev också väldigt god.

Det är ett relativt nyttigt recept, beroende på vilken sorts ris du väljer. Jag valde Paulúns supermix med rött råris, gröna linser, quinoa, brunt råris och pumpafrön. Det blev otroligt gott i den här rätten.

Chipotlekyckling

4 portioner

Chipotlekyckling: ingredienser
Chipotlekyckling: ingredienser

Ingredienser
400 gram kycklinglårfilé
4 salladslökar
½ kruka färsk koriander
1 + 1 + ½ tsk olivolja
en liten nypa flingsalt + en till
1 tsk citronpeppar
1 tsk chipotlepasta
1 stor sötpotatis
1-2 grillad röd paprika på burk
4 portioner rött ris (eller annan risblandning som du gillar)
1 dl pumpakärnor

Sås:
cirka 1 dl gräddfil eller yoghurt
½ lime: skal och saft
1 krm hushållssalt
lite paprikapulver att strö över
lite korianderblad till garnering

Gör så här

Använder du fryst kycklinglårfilé så låt den tina över natten i kylskåp.

Börja med att göra såsen så att den är klar. Häll gräddfilen i en skål.

Tvätta och borsta limen i varmt vatten. Riv skalet av halva limen på fina sidan av rivjärnet och lägg i yoghurten. Skär limen i två halvor och pressa ur saften ur ena halvan ner i yoghurten.

Tillsätt ett kryddmått hushållsalt och rör om ordentligt. Strö över lite paprikapulver och garnera med ett par korianderblad. Ställ såsen kallt tills du ska äta den.

Koka riset enligt instruktionerna på paketet.

Koka risblandningen
Koka risblandningen

Ta upp paprikan ur lagen och skär paprikan i bitar. Låt den gärna rinna av lite i sen finmaskig sil.

Skär den grillade paprikan i bitar.
Skär den grillade paprikan i bitar.

Skölj salladslöken och skär av det yttersta av den vita änden. Dra bort det yttersta lagret och skiva löken grovt.

Skiva salladslöken.
Skiva salladslöken.

Skala sötpotatisen och skär den i små bitar.

Skär sötpotatisen i bitar.
Skär sötpotatisen i bitar.

Skölj kycklingfilén i kallt vatten och klappa den torr med hushållspapper. Skär filéerna i bitar. Tvätta noga dina händer och diska alla redskap som har kommit i kontakt med den råa kycklingen.

Skär kycklinglårfilén i bitar.
Skär kycklinglårfilén i bitar.

Häll 1 tsk olivolja i en stekgryta och hetta upp den till medelhög värme. Lägg i kycklingbitarna i grytan och sänk värmen till medel. Tillsätt en liten nypa flingsalt och chipotlepastan. Rör om och bryn hastigt tills kycklingen fått färg men inte är genomstekt.

Häll i salladslök, paprika och sötpotatis i grytan tillsammans med en nypa salt och citronpeppar.

Rör om och lägg på locket. Låt puttra ihop på medelvärme tills sötpotatisen börjar bli mjuk, cirka 10-15 minuter.

När sötpotatisen mjuknat pressar du i resten av limen.

Tillsätt riset och pumpakärnorna och rör om.

Smaka av. Behövs det mer kryddor så tillsätter du dem nu.

Skölj koriandern och krama den torr med hushållspapper. Hacka stjälkarna fint och bladen i lite större bitar.

Stäng av värmen under grytan, häll i den hackade koriandern och rör om. Smaka av igen.

När du är nöjd med smakerna så servera chipotlekycklingen med yoghurtsåsen.

Chipotlekyckling med sötpotatis och risblandning
Chipotlekyckling med sötpotatis och risblandning

Chipotlekycklingen går bra att frysa. Låt den dock helst tina över natten i kylskåp och var försiktig när du värmer upp den, annars finns risken att kycklingen blir torr och sötpotatisen mosig. De goda smakerna kommer dock att finnas kvar.

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

2 reaktioner till “Chipotlekyckling med sötpotatis och ris”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: