Recension: Mr Cake

Mr Cake
Från vänster och medurs: Wienersemla, red velvet croissant, cinnabun och key lime pie från Mr Cake.

Idag vill jag berätta om min favorit när det kommer till caféer. Mr Cake bjuder på amerikansk-inspirerade bakverk av en fantastisk kvalité. Det är inget för den som håller igen på kalorierna, men alltid gott och aldrig tråkigt.

I den här recensionen testar jag och min fru (som offrade sig som med-testperson) tre av Mr Cakes signaturbakverk: red velvet croissant, cinnabun och key lime pie. Eftersom det är säsong för semlor lade vi också till en wienersemla.

Redan förpackningarna som du får bakverken i vid avhämtning signalerar att det här inte är något vanligt svenskt café. Glada färger och en naiv stil som för tanken till en serietidning, gör att jag blir glad bara av att se dem.

Förpackningar från Mr Cake
Förpackningar från Mr Cake

Dessutom är det smart marknadsföring: det syns på långt håll att det är just en Mr Cake-kasse som den fikasugne bär på.

Red velvet croissant

Red velvet är relativt okänt i Sverige, men i USA är det en väl etablerad typ av bakverk. Min amerikanska frus favorittårta är en red velvet-tårta med cream cheese-frosting, och jag måste hålla med om att det är jättegott.

Ursprungligen kom den röda färgen från olika typer av kryddor som användes i red velvet-bakverket, men idag kommer den oftast från hushållsfärg. Smaken påminner lite grann om svensk mjuk pepparkaka, men mildare och mer finstämd.

Mr Cake är troligen först att använda red velvet-kryddor i en croissant och det fungerar mycket bra. Smördegen får en lite annorlunda smakbrytning och dessutom ser det roligt och läckert ut. Croissanten är dekorerad med smält vit choklad, som bryter av fint mot det röda.

Red velvet croissant
Red velvet croissant

Croissant-degen är precis så flagig som jag vill ha den: frasig på ytan och mjuk inuti. Inne i croissanten gömmer sig en delikat cream cheese-fyllning som ger extra krämighet till croissanten.

Här behövs som du förstår inga tillbehör i form av marmelad eller annat som man ibland kan vilja ha på en croissant, utan Mr Cakes red velvet croissant är ett komplett bakverk i sig själv.

Red velvet croissant med cream cheese-fyllning
Red velvet croissant med cream cheese-fyllning

Cinnabun

Lite slarvigt skulle man kunna säga att en cinnabun är en amerikansk kanelbulle. Smaken är i stort sett densamma, men bakningsmetoden är lite annorlunda.

Amerikanska kanelbullar har dessutom alltid frosting på toppen. För min amerikanska fru tog det därför lite tid att vänja sig vid svenska kanelbullar med pärlsocker (även om hon nu älskar dem).

Cinnabon
Cinnabun

De här liknar märket ”Cinnabon” som finns att köpa i många amerikanska gallerior och på flygplatser. Men Mr Cakes cinnabuns är mycket godare och genomarbetade. Degen är mjuk utan att vara seg och bullarna har en underbar smak av kanel. Mängden frosting är precis rätt för att ge lite extra sötma utan att det blir för kladdigt.

Men det är egentligen först när man skär bullen mitt itu som man inser hur Mr Cake får in så mycket smak i sina cinnabuns: massor av tunna lager deg med smör och kanel emellan. Ett otroligt hantverk och massor av jobb ligger alltså bakom denna till synes enkla bulle.

Cinnabun med många lager
Cinnabun med många lager

Key lime pie

Om du undrar vad key lime är, så är det en särskil lime-sort, som skiljer sig lite från vanlig lime. Men det går absolut att använda vanlig lime, det gäller bara att justera receptet lite.

Vilken sorts lime som Mr Cake använder i sin key lime pie ska jag låta vara osagt, men det här är möjligen min favorit bland deras bakverk. Pajen är delikat både till smaken och utseendet, med sin generösa kupol av italiensk maräng som tronar på toppen.

Key lime pie
Key lime pie

Bottnen består som sig bör av smulade digestivekex och smör. Den gör det lite knepigt att flytta på pajen (om man nu skulle vilja det), var beredd på visst smul-bortfall.

Även om bottnen är precis så torr som den ska vara i en key lime pie, så är fyllningen är mjuk och len. Den smakar mycket lime utan att det blir surt – jättegott! För att inte tala om den silkeslena marängen.

Key lime pie
Key lime pie

Wienersemla

Jag är normalt sett inte särskilt förtjust i semlor. Delvis beroende på att jag inte gillar vispad grädde, men också på att bullen brukar vara rätt degig och ointressant.

Så icke Mr Cakes wienersemla. Bullen består här av wienerbrödsdeg, med en blandning av kardemumma och florsocker på toppen. Själva bullen är krispig på utsidan, men fluffig och sådär härligt wienerbrödsseg inuti.

Wienersemla
Wienersemla

Mandelfyllningen är fantastisk: mycket smak och med några små bitar mandel kvar som ger trevligt crunch. Jag läste efteråt att mandelfyllningen är karamelliserad – kanske är det det som gör den så underbart smakrik.

Ovanpå mandelfyllningen tronar ett generöst lager av perfekt vispad grädde. Det är inte lätt att äta den här wienersemplan på ett väluppfostrat sätt. Hur du än biter så pöser det ut grädde.

Jag rekommenderar faktiskt att du tar av ”locket” och fördelar om mandelfyllning och grädde. Då får du enligt min mening den ultimata wienersemlan.

Wienersemla
Wienersemla

Allmänt om caféet och butiken

Jag har bara varit i den Mr Cake-butik som ligger på Rådmansgatan i Stockholm. Caféet och butiken är trevliga med en mysig atmosfär. Genom stora glasrutor kan du se in i själva bageriet, vilket är roligt och intressant.

Personalen är trevliga och jobbar hårt. Ägaren Roy Fares finns ofta på plats och hoppar in där det behövs, även med att duka av och torka borden när så behövs.

Förutom bakverk erbjuder Mr Cake frukost, smörgåsar, pannkakor, sallader och lunchrätter. De har jag dock inte provat själv ännu.

Du kan fika på plats eller ta med. Det går utmärkt att beställa i förväg och sedan bara hämta upp det du vill ha. Bakverken är inte direkt billiga, men enligt min mening ändå mycket prisvärda med tanke på vad man får för pengarna.

Nu under covid-19-pandemin finns tydliga skyltar och markeringar för att ge kunderna möjlighet att hålla säkert avstånd till varandra.

Betyg: 5 av 5

Mr Cake
Rådmansgatan 12, Stockholm
Lilla badhusgatan 2b, Göteborg

Webbplats: www.mrcake.se

Så gick recensionen till

Jag har besökt Mr Cake i Stockholm vid flera tillfällen. Två eller tre gånger har jag och min fru suttit ner och fikat i caféet. Oftast har jag dock köpt något att ta med. Jag har även beställt bakverk i förväg och senare hämtat dem i butiken.

Inte vid något tillfälle har jag nämnt för någon hos Mr Cake att jag har en matblogg. När jag skulle skriva den här recensionen köpte jag bakverken som vilken kund som helst, och tog sedan hem dem för att kunna provsmaka och fotografera i lugn och ro.

Ingen hos Mr Cake visste heller om att jag skulle skriva den här recensionen, men jag hoppas förstås att de gillar den.

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: