Enkelt rågbröd med surdeg

rågbrödDet här rågbrödet är nästan löjligt enkelt att baka. Det tar ganska lång tid, eftersom först surdegen ska jäsa över natten och sedan ska den färdiga degen jäsa i formen i flera timmar.

Till råga på allt ska brödet sedan vila över ytterligare en natt. Men det är det värt, för det färdiga brödet blir så fantastiskt gott.

Enkelt rågbröd med surdeg

1 limpa

rågbröd 1 - ingredienserIngredienser dag 1:
100 gram (cirka 1 dl) rågsurdegsgrund
3 dl gräddfil
2 dl rumstempererat vatten
1,5 tsk salt
400 gram grovt rågmjöl

Ingredienser dag 2:
25 gram färsk jäst
1 dl rumstempererat vatten
1 msk sirap
100 gram grovt rågmjöl
130 gram (1 dl) vetekli
smör till formen

Gör så här

Se till att du har en pigg och bubblig rågsurdegsgrund.

Dag 1:

Mät upp 100 gram rågsurdegsgrund, 400 gram grovt rågmjöl och 1,5 tsk salt i blandningsskålen till din hushållsassistent. Har du ingen assistent använder du en stor bunke. Rör om.

I en annan behållare, blanda ut 3 dl gräddfil i 2 dl vatten. Häll gräddfil-vatten-blandningen i bunken med rågmjölet. Rör om ordentligt.

Täck bunken med plast och låt stå på dragfri plats i rumstemperatur i cirka 20 timmar.

rågbröd 7

Dag 2:

Smörj en 1½-liters avlång brödform med smör.

rågbröd 11

Smula 25 gram jäst i en liten tillbringare. Häll på 1 dl vatten och blanda väl tills jästen har lösts upp. Tillsätt 1 msk sirap och rör om.

Mät upp 100 gram rågmjöl och 130 gram vetekli. Ta fram skålen med surdegen som jäst över natten och ta bort plastfilmen.

Sätt skålen i din hushållsassistent med degkroken monterad. Har du ingen assistent får du blanda för hand i bunken. Eller kör med elvisp med degkrokar, det fungerar också jättebra.

Tillsätt mjöl och vetekli. Häll på vatten-jäst-blandningen.

rågbröd 14

Kör på medelhastighet tills det hela är väl blandat. Kör inte för länge, då finns risk för att rågbrödet blir segt.

Häll över degen i den smorda brödformen och täck med bakduk.

Låt jästa i 2-4 timmar tills degen har rest sig och det ser ut att ha bildats knappnålsstora bubblor.

rågbröd 20

Värm ugnen till 190°C för varmluft (210°C för vanlig ugn). Grädda brödet på galler i mitten av ugnen i cirka 60 minuter.

rågbröd 21

Använd gärna stektermometer för att se om brödet är färdigt, det är det vid 98°C innetemperatur.

rågbröd 22

Stjälp ur brödet ur formen och vira in det i en bakduken. Låt det vila så över natten.

rågbröd 23

Njut i tunna skivor med ditt favoritpålägg.

rågbröd

Brödet går förstås utmärkt att frysa om du inte kommer att äta upp det inom de närmaste dagarna. Skiva gärna brödet och fördela det i påsar innan du stoppar det i frysen – då kan du bara ta fram lagom mängd när du vill ha färskt bröd.

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s