Det här rågbrödet är nästan löjligt enkelt att baka. Det tar ganska lång tid, eftersom först surdegen ska jäsa över natten och sedan ska den färdiga degen jäsa i formen i flera timmar.
Till råga på allt ska brödet sedan vila över ytterligare en natt. Men det är det värt, för det färdiga brödet blir så fantastiskt gott.
Enkelt rågbröd med surdeg
1 limpa
Ingredienser dag 1:
100 gram (cirka 1 dl) rågsurdegsgrund
3 dl gräddfil
2 dl rumstempererat vatten
1,5 tsk salt
400 gram grovt rågmjöl
Ingredienser dag 2:
25 gram färsk jäst
1 dl rumstempererat vatten
1 msk sirap
100 gram grovt rågmjöl
30 gram (1 dl) vetekli
smör till formen
Gör så här
Se till att du har en pigg och bubblig rågsurdegsgrund.
Dag 1:
Mät upp 100 gram rågsurdegsgrund, 400 gram grovt rågmjöl och 1,5 tsk salt i blandningsskålen till din hushållsassistent. Har du ingen assistent använder du en stor bunke. Rör om.
I en annan behållare, blanda ut 3 dl gräddfil i 2 dl vatten. Häll gräddfil-vatten-blandningen i bunken med rågmjölet. Rör om ordentligt.
Täck bunken med plast och låt stå på dragfri plats i rumstemperatur i cirka 20 timmar.
Dag 2:
Smörj en 1½-liters avlång brödform med smör.
Smula 25 gram jäst i en liten tillbringare. Häll på 1 dl vatten och blanda väl tills jästen har lösts upp. Tillsätt 1 msk sirap och rör om.
Mät upp 100 gram rågmjöl och 130 gram vetekli. Ta fram skålen med surdegen som jäst över natten och ta bort plastfilmen.
Sätt skålen i din hushållsassistent med degkroken monterad. Har du ingen assistent får du blanda för hand i bunken. Eller kör med elvisp med degkrokar, det fungerar också jättebra.
Tillsätt mjöl och vetekli. Häll på vatten-jäst-blandningen.
Kör på medelhastighet tills det hela är väl blandat. Kör inte för länge, då finns risk för att rågbrödet blir segt.
Häll över degen i den smorda brödformen och täck med bakduk.
Låt jästa i 2-4 timmar tills degen har rest sig och det ser ut att ha bildats knappnålsstora bubblor.
Värm ugnen till 190°C för varmluft (210°C för vanlig ugn). Grädda brödet på galler i mitten av ugnen i cirka 60 minuter.
Använd gärna stektermometer för att se om brödet är färdigt, det är det vid 98°C innetemperatur.
Stjälp ur brödet ur formen och vira in det i en bakduken. Låt det vila så över natten.
Njut i tunna skivor med ditt favoritpålägg.
Brödet går förstås utmärkt att frysa om du inte kommer att äta upp det inom de närmaste dagarna. Skiva gärna brödet och fördela det i påsar innan du stoppar det i frysen – då kan du bara ta fram lagom mängd när du vill ha färskt bröd.