Det här receptet är sååå gott! Du marinerar fläskytterfilé i osötad äppelmust som ger köttet en underbar smak. Inte är det komplicerat heller.
Du behöver dock använda stektermometer för att vara säker på att få fläskfilén perfekt stekt. Jag valde också att steka fläskfilén i en stekpåse, för jag tycker den blir ännu saftigare då.
Jag använde mousserande äppelmust av normandisk typ, utan tillsatt socker. Men prova gärna med vanlig osötad äppelmust, om du föredrar det – det blir säkert minst lika gott.
Du kommer också märka att det här receptet inte innehåller något extra salt. Det är med flit, eftersom BBQ Mesquite-kryddan innehåller en hel del salt och sojan också tillför sälta.
Helstekt fläskytterfilé marinerad i äppelmust
Cirka 4 portioner
Ingredienser
cirka 700 gram fläskytterfilé
Marinad:
1 kruka färsk timjan
2-3 vitlöksklyftor
2 tsk BBQ Mesquite-krydda ur kvarn
1½ msk balsamvinäger
2 msk soja, gärna med låg salthalt
4 msk osötad äppelmust
Dessutom behöver du:
Stektermometer
Stekpåse
Gör så här:
Skölj timjanen och klappa den torr med hushållspapper. Hacka både stjälkar och blad, och lägg i en skål.
Skala och finhacka vitlöken, lägg den i skålen med den hackade timjanen. Tillsätt BBQ Mesquite-krydda och rör om.
Häll i balsamvinäger, soja och äppelmust. Blanda väl.
Putsa fläskytterfilén noga.
Lägg filén i en stor (5-6 liter) fryspåse. Häll över marinaden och knyt ihop påsen väl. Stoppa den för säkerhets skull i ytterligare en stor fryspåse och knyt ihop.
Lägg i kylen att marinera i minst 2 timmar – vänd då och då på påsen.
Värm ugnen till 160°C för varmluft (175°C för vanlig ugn).
Lägg en stekpåse på ett ugnsfast fat som rymmer fläskfilén.
Hetta upp en stekpanna med lite olivolja. Ta ut den färdigmarinerade fläskfilén ur påsen, men spara marinaden. Bryn filén runt om – den ska bara få lite yta, inte bli genomstekt.
Flytta filén till stekpåsen, häll i ungefär hälften av marinaden. Resten av marinaden kan du hälla bort.
Stick in en ugnstermometer i fläskfilén så att termometerns spets hamnar på det tjockaste stället. Fäst ihop stekpåsen runt termometerns sladd.
Ställ formen i ugnen och låt steka tills fläskfilén har en innertemperatur på 70°C.
Ta ut fläskfilén i ugnen och täck över formen med ett lock eller aluminiumfolie. Låt köttet vila i 20 minuter.
Ta upp fläskfilén ur stekpåsen och lägg filén på en skärbräda. Du kan gärna skrapa bort lite av timjans-kladdet om du vill.
Skär filén i lagom tjocka skivor och servera genast med goda grönsaker.
Du kan göra en skysås på innehållet i stekpåsen om du vill. Personligen tycker jag dock inte att den här fläskfilén behöver någon sås.
Fläskfilén går jättebra att frysa, men låt den helst tina helt i kylskåp innan du värmer den. Var också försiktig så att du inte råkar översteka filén när du värmer upp den.
En tanke på “Fläskfilé marinerad i äppelmust”