Klassisk indisk kycklingrätt som är min egen favorit bland indiska maträtter. Upptäckte nyligen att den med fördel kan lagas i en slow cooker och att det blev fantastiskt gott!
Dessutom är det här receptet både enkelt och kalorisnålt (beroende på hur många naan-bröd du äter till förstås).
I det här receptet ingår Allspice, som är en kryddblandning som är vanligt förekommande i USA. Men den är inte särskilt komplicerad att göra själv om du inte kan hitta den i din mataffär. Den här Tikka Masalan är en mild variant, men du kan lägga till chili om du vill ha lite mer sting i den.
Kyckling Tikka Masala
4 portioner

Ingredienser
500 gram kycklingfilé
1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor
(ev. 1-2 chilipepparfrukter)
2 burkar/paket passerade tomater
2 dl naturell matlagningsyoghurt eller 2 dl kokosgrädde
1 msk färsk riven ingefära
1 msk Garam Masala-krydda (finns att köpa på påse i välsorterade mataffärer)
1 msk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk Allspice (se separat recept nedan)
1 tsk salt
1 tsk nymalen svartpeppar
1 lime
en liten slurk rapsolja
1 dl hackad färsk koriander (fryst fungerar också)
Allspice:
½ tsk mald kanel
½ tsk mald kryddnejlika
½ tsk mald muskot
Gör så här:
Börja med att blanda kanel, kryddnejlika och muskot så att du har din Allspice färdig.

Häll sedan de passerade tomaterna i en rymlig skål. Tillsätt yoghurt eller kokosgrädde. Skala vitlöksklyftorna och pressa i.
Tillsätt ingefära, Garam Masala, spiskummin, paprikapulver, Allspice, salt, nymalen svartpeppar, limejuice samt hackad chili om du använder det. Blanda väl, för hand eller i hushållsassistent.

Skala löken, dela den på mitten och skär i tunna skivor.
Skölj kycklingfiléerna och skär dem i bitar. Diska noga skärbräda, kniv och andra redskap som kommit i kontakt med rå kyckling eller dina händer. Tvätta noga händerna innan du fortsätter med matlagningen. Vet du inte varför du ska göra så här när du hanterat rå kyckling så läs mer på Svensk Fågels sida om campylobacter.
Smörj den gryta du vill använda med lite rapsolja. Sprid ut den skivade löken i botten av grytan och kycklingbitarna ovanpå.
Häll över såsen och låt koka på låg värme i 6-8 timmar om du använder en slow cooker. Kör du i vanlig gryta så låter du den puttra på låg värme i cirka 20-30 minuter.
Under tiden så sköljer och hackar du den färska koriandern. När grytan är färdig så strö koriander över och rör om. Smaka av och krydda eventuellt lite mer om du så vill. Servera med ris och gärna chapati eller naan.
