En av de godaste pastarätter som jag någonsin har ätit avnjöts inte i Italien, men på den italienska restaurangen La Famiglia i Stockholm.
Det här receptet är min version och den är också väldigt god.
Pastasås med salsiccia
cirka 6 portioner

Ingredienser
olivolja
600 gram salsiccia eller annan korv som du gillar
100 gram rökt sidfläsk
200 gram schalottenlök
300 gram färska champinjoner
2 st torkade chili
1 tsk torkad timjan
lite salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 dl torrt vitt vin
1 burk/paket passerade tomater
4 dl grönsaksbas
½-1 dl grädde
1 kruka färsk salvia
Serveras med:
Nykokt pasta
Färskriven parmesanost
Gör så här:
Rensa champinjonerna och skiva dem grovt.
Skala och finhacka lök och vitlök. Skär bort svålen från sidfläsket och skär det i små tärningar (svålen kan du kasta).
Skär salsiccian i ganska tjocka skivor. Använd en nyvässad kniv och låt den göra jobbet – det vill säga tryck inte hårt utan var lätt på handen – så går det enkelt.
Skär ändarna av chilifrukterna och skaka ur fröna (dem använder inte jag). Hacka eller krossa chilin. Var alltid försiktig när du hanterar chili: läs mer om varför i det här tidigare inlägget.
Skölj salvian och krama den mellan hushållspapper för att få bort det mesta av vattnet. Plocka salviabladen från stjälkarna och hacka dem. Ett enkelt sätt att hacka salvia och basilika är att rulla ihop bladen och sedan skära tvärs över rullen med en vass kniv.
Hetta upp en traktörpanna eller djup stekpanna med lock. Torrstek champinjonerna med en liten nypa salt tills de släppt ifrån sig vätska och den har kokat in igen. Sänk värmen till medel, ringla över lite olivolja och fortsätt att steka svampen tills den fått fin färg. Ta upp svampen ur pannan och ställ den åt sidan så länge.
Häll en slurk olivolja i pannan och häll i den hackade löken och vitlöken. Strö över en liten nypa salt och rör om, tillsätt sedan det hackade fläsket och låt steka i 5 minuter. Rör då och då.
När löken blivit mjuk och genomskinlig så höj värmen något och häll i korven. Krydda med timjan och svartpeppar och rör om. Låt det hela steka ett par minuter tills korven har fått lite färg på utsidan men ännu inte är helt genomstekt. Rör om ofta så att det inte bränns.
Häll på vitt vin och låt puttra tills åtminstone hälften av vinet har kokat in. Tillsätt grönsaksbas och passerade tomater, rör om. Sänk värmen och låt puttra under lock i cirka 10 minuter tills korven är färdig. Rör då och då.
Tillsätt de stekta champinjonerna, grädde och salvia. Rör om och smaka av, krydda mer om det behövs.
Låt småputtra under lock i ytterligare några minuter. Servera med nykokt pasta och färskriven parmesanost.