Finns det något enklare och samtidigt godare än en äkta fransk potatisgratäng?
Med mycket vitlök och gärna vispgrädde (även om jag denna gång använde grädde med lägre fetthalt) är potatisgratängen ett perfekt tillbehör till stekt eller grillat kött.
Visst, gratängen tar åtminstone 45 minuter i ugnen, ibland längre. Men tro mig: det är det definitivt värt!
Fransk potatisgratäng
cirka 6 portioner

Ingredienser:
1-1,2 kg mjölig potatis
4-8 vitlöksklyftor, beroende på storlek och hur mycket vitlökssmak du vill ha
smör till formen
salt
grovmalen svartpeppar
4-5 dl grädde (lätt variant går bra)
Gör så här:
Sätt ugnen på 180° för varmluft (200°C för vanlig ugn). Smörj en ugnsfast form med smör.
Skala vitlöken. Skala potatisen och skär den i skivor.
Lägg skivorna i ett lager i botten av den smorda formen. Strö över lite salt och peppar, gärna mindre peppar än på den här bilden (det blev lite väl mycket… ). Pressa över 1-2 vitlöksklyftor.
Upprepa i fler lager tills du har använt all potatis och vitlök. Häll till sist över grädden, som inte behöver täcka potatisen eftersom den kommer att koka i ugnen.
Grädda i mitten av ungen i cirka 45 minuter tills potatisen är mjuk och gratängen har fått en fin gyllene färg. Titta till gratängen lite då och då – ser den ut att bli för mörk så kan du täcka formen med aluminiumfolie.
Servera gratängen varm som tillbehör till stekt eller grillat kött eller fisk.
Bon Appétit!

Potatisgratäng går bra att frysa, men kan behöva en extra slurk grädde eller mjölk för att inte bli för torr när du värmer upp den igen.
2 reaktioner till “Fransk potatisgratäng”