
Den här pastan med pilgrimsmusslor och kräftstjärtar i tomatsås är ännu ett recept som jag har förenklat. Det är verkligen superenkelt – och supergott!
Du kan äta den antingen som en matig förrätt eller som en smaskig huvudrätt. Om du väljer att laga den som förrätt så föreslår jag att du minskar mängden tomatsås och pasta för att låta skaldjuren få huvudrollen.
För enkelhetens skull använder jag frysta pilgrimsmusslor, men du kan förstås välja färska. Be bara inte mig att förklara hur man öppnar dem för det har jag faktiskt aldrig gjort (än).
Skaldjurspasta
4-6 portioner

Ingredienser
Extra virgin olivolja
Smör
500 g pilgrimsmusslor (c:a 12 st)
400 g frysta kräftstjärtar eller 500 g färska havskräftor
5 vitlöksklyftor
1½ dl torrt vitt vin
2 burkar/paket krossade tomater
1-2 st torkade chilifrukter (beroende på hur het du vill ha såsen)
½ dl vispgrädde
12 stora blad färsk basilika (= c:a ½ av de krukor du kan köpa i affären)
(ev. BBQ Mesquite-krydda från kvarn)
2 pkt färsk pasta à 2-3 portioner/paket, t.ex. tagliatelle
Gör så här:
Om du använder frysta skaldjur, låt dem tina i kylskåpet över natten.
Skala vitlöken och hacka den fint. Skölj basilikan och hacka eller klipp den i strimlor.
Nu är det dags att hacka chilin. Innan du gör det så läs först det här inlägget: Viktigt om chili. Jag använder här torkad chili och den är lite lättare att hantera, men var fortfarande försiktig, okej?
Skär bort ändarna på de torkade chilifrukterna. Skaka ur så många av fröna som möjligt (det är framför allt de som är heta, resten av chilin är bara god – och lite het). Skär upp chilin på längden och skrapa bort resten av fröna. Hacka sedan chilin. Tvätta händerna noga.

Skölj pilgrimsmusslorna i kallt vatten och låt dem rinna av i ett durkslag.

Hetta upp en tjockbottnad traktörpanna, häll i en rejäl slurk olivolja och en smörklick. Bryn pilgrimsmusslorna tills de får fin färg, men inte så länge att de blir genomstekta.

Ta upp pilgrimsmusslorna ur pannan och lägg dem på en tallrik. Ställ dem åt sidan så länge.
Om du använder färska havskräftor så bryn dem nu i olivolja i pannan ett par minuter tills de är färdiga. Ta upp dem ur pannan och lägg dem på en tallrik som ställs åt sidan så länge. Använder du frysta kräftstjärtar kan du låta dem stå kvar i kylskåpet en stund till.
Traktörpannan kan nu vara lite grisig efter skaldjuren. Diska den inte, då förlorar du massor av härliga smaker! Om det behövs så ta istället en vanlig visp i material som lämpar sig för non-stick-beläggning och rör runt i pannan – de brända flagorna från skaldjuren fastnar enkelt på vispen.

Häll lite mer olivolja och en klick smör i traktörpannan. När smöret slutat bubbla, tillsätt den hackade vitlöken och en liten nypa salt, rör om. Bryn vitlöken i c:a 30 sekunder tills den fått färg, men se upp så den inte bränns.
När vitlöken börjar bli gyllene, häll på det vita vinet. Låt koka upp och reducera i en minut eller två. Vinet frigör alla härliga smaker från skaldjuren och löken.

Häll de krossade tomaterna inklusive juicen i pannan. Tillsätt peppar och krossad chili (eller använd mald BBQ Mesquite-krydda ur kvarn). Låt såsen koka på mellanvärme i 10-15 minuter. Rör då och då.

Under tiden kan du skala brynta havskräftorna eller kräftstjärtarna. Glöm inte att ta bort tarmkanalen.
Tillsätt grädden och hälften av den hackade basilikan till tomatsåsen. Smaka av och krydda mer om det behövs. Låt såsen puttra på låg värme i ytterligare 10-15 minuter.

Smaka av igen – är såsen för mesig så tillsätt mer chili eller BBQ Mesquite-krydda ur kvarn. Såsen ska ha ett sting av kryddor eftersom pastan tar bort lite av hettan när du äter dem tillsammans.
Koka under tiden upp vattnet till pastan. För att spara tid och energi brukar jag först koka upp vatten i en vattenkokare, men självklart kan du koka upp det direkt i kastrullen på spisen.

Häll vattnet i kastrull som ger pastan tillräckligt med plats att simma omkring – då blir den glad och god. Häll i en slurk olivolja och en rejäl nypa salt.
När tomatsåsen börjar bli färdig, lägg i pilgrimsmusslorna. När såsen kokar upp igen, sänk till låg värme och låt musslorna sjuda tills de är färdiga c:a 5-10 minuter. Rör lite då och då.

Tillbaka till pastan! Lägg pastan i det kokande vattnet och låt koka enligt anvisningarna på paketet, c:a 2-3 minuter. Jag brukar fiska upp en pastabit efter 2 minuter och smaka om den är färdig. Pastan ska naturligtvis vara al dente.
När pastan är färdig, häll den i ett stort durkslag men se till att du sparar lite av kokvattnet (kanske ½-1 dl) i kastrullen. Skölj pastan i kallt vatten så att den inte blir för mjuk eller klibbar ihop.
Ställ tillbaka kastrullen på den varma spisplattan och häll i en generös slurk olivolja och en klick smör. När detta har smält, häll tillbaka den avrunna pastan i kastrullen och rör om. Låt pastan bli varm, rör då och då.
När pilgrimsmusslorna är färdiga, ta traktörpannan från värmen och rör ner kräftorna och resten av basilikan. Smaka av igen – är såsen för mesig så tillsätt mer chili eller BBQ Mesquite-krydda ur kvarn. Såsen ska ha ett sting av kryddor eftersom pastan tar bort lite av hettan när du äter dem tillsammans.

Sleva upp pastan i en vacker serveringsskål och häll skaldjur och sås över. Servera genast.
