Kyckling tillagad i teriyakisås blir verkligen jättegott. Jag använder min hemgjorda sockerfria teriyakisås, men det här receptet fungerar lika bra med färdigköpt teriyakisås.

Jag lagar teriyakikycklingen i min slow cooker, för jag tycker att den blir extra god och saftig då. Har du ingen slow cooker kan du tillaga kycklingen i ugnen, jag kommer att beskriva båda tillagningssätten här.
Du kan använda antingen skinn- och benfri kycklinglårfilé, eller bitar som har skinn och ben kvar. Använder du kyckling med ben så blir tillagningstiden lite längre, så ta med det i beräkningen.
Teriyakikyckling
cirka 4 portioner
Ingredienser
700 gram kycklinglårfilé
lite rapsolja till grytan eller formen
2-2½ dl teriyakisås, färdigköpt eller hemlagad

Gör så här
Använder du frysta kycklingfiléer så låt dem tina över natten i kylskåp.
Lagar du kycklingen i ugnen så sätt den på 170°C för varmluft (190°C utan varmluft). Välj en ugnsfast form där kycklingfiléerna precis får plats om du packar dem tätt.
Spreja eller smörj formen eller grytan till din slow cooker med rapsolja.

Skölj kycklinglårfiléerna i kallt vatten. Lägg dem i formen eller grytan med den knöligare undersidan uppåt.

Häll 1 dl teriyakisås över kycklingen. Försök fördela såsen så att alla kycklingbitarna får sås över sig.

Lägg locket på din slow cooker och sätt på läge Låg. Låt puttra i 1 timme.
Tillagar du kycklingen i ugnen så täck formen med aluminiumfolie. Ställ formen i mitten av ugnen och låt steka i 25 minuter.

Ta locket av din slow cooker och vänd kycklingfiléerna. Pensla eller spruta sås över dem med en såspipett (det är nästan enklare).
Ta ut formen ur ugnen och avlägsna folien – se upp så att du inte bränner dig på ångan. Lägg folien åt sidan. Vänd kycklingfiléerna och pensla sås över dem, eller använd en såspipett.

Lägg på locket på grytan till slow cookern igen. Låt puttra i ytterligare 1 timme, ös sås över kycklingen då och då.
Ställ in formen, nu utan folie, i ugnen ytterligare 15-20 minuter. Ös sås över kycklingen ungefär var femte minut.

Kycklingen är klar när lårfiléerna har en innertemperatur på mellan 65°C och 70°C.
Tillagar du kycklingen i ugn, så ta ut den och täck formen med folie igen. Låt den sedan vila i cirka fem minuter innan du serverar den. Slow cookern kan du bara stänga av och låta kycklingen stå i cirka fem minuter.
Servera teriyakikycklingen varm med till exempel wokade grönsaker, kokt ris eller nudlar.

Teriyakikycklingen går jättebra att frysa i sin sås, men låt den tina i kylskåp över natten innan du värmer den.