Jag gillar verkligen smaken av teriyakisås, särskilt till kyckling eller lax. Men samtidigt vet jag hur mycket socker det är i färdigköpt teriyakisås. Därför gör jag numera min teriyakisås själv, och använder då sötningsmedel gjort på Stevia. Vill du hellre använda riktigt strösocker i din teriyakisås så fungerar det här receptet lika bra med det.

Såsen behöver vila över natten i kylskåp för att gotta till sig ordentligt och även tjockna lite. Jag brukar göra en större sats teriyakisås och frysa in i plastpåsar, så att jag har såsen färdig när jag vill använda den.
Sockerfri teriyakisås
cirka 2,5 dl
Ingredienser
2 dl soja, gärna med låg salthalt
2 dl kallt vatten
1 dl strösocker eller motsvarande mängd strösötningsmedel
2 msk riven ingefära
6 stora vitlöksklyftor
1 tsk arrowrot
1 tsk kallt vatten

Gör så här
Häll soja och 2 dl vatten i en kastrull. Häll i sötningsmedlet under vispning, vispa tills det har löst upp sig. Tillsätt ingefäran och rör om.
Skala vitlöksklyftorna och pressa ner i kastrullen. Rör om.

Lägg på ett lock på kastrullen, ställ på spisen på hög värme och låt koka upp.

Ta av locket och sänk värmen till medelhög. Låt puttra i 10 minuter, rör då och då med vispen.

Under tiden rör du ut arrowrot i 1 tsk kallt vatten i en liten skål.

När såsen har reducerat med ungefär hälften så sänker du värmen lite. Häll sedan i arrowrotblandningen i såsen under vispning.

Låt puttra i ytterligare 5 minuter under vispning.

Ta kastrullen från värmen och låt såsen svalna helt. Häll den sedan i en burk, skruva på locket och låt stå i kylskåp över natten.

Såsen håller i upp till en vecka i kylskåp. Den går också alldeles utmärkt att frysa.
Missade du att man ska låta såsen vila över natten? Lugn, du kan använda såsen direkt när den är klar, men den kommer vara rinnigare än den blir sedan.
En tanke på “Sockerfri teriyakisås”