Räkor med vitlök och parmesan

Gillar du varma skaldjur med lite extra smak, men som inte tar lång tid att laga, så är det här receptet för dig. Italienska smaker samsas med fräschören hos räkorna. Njut som en förrätt eller lägg till varma grönsaker eller en sallad så har du en måltid. Ångkokta sugar snap peas eller gröna bönor passar jättebra till.

Min fru och jag äter ofta det här på fredagskvällarna, för det känns lite festligt och är samtidigt så lätt att svänga ihop efter jobbet. Med redan skalade vanameiräkor blir det ännu enklare.

Räkor med vitlök och parmesan

4 portioner

Ingredienser
600 gram stora skalade räkor = 1 kg oskalade
2 msk olivolja
3 tsk pressad vitlök = c:a 3 klyftor
1 tsk italiensk salladskrydda
½ dl färskriven parmesan
pressad citron
2 msk hackad persilja till garnering

Räkor med vitlök och parmesan: ingredienser

Gör så här

Använder du frysta räkor så låt dem tina i kylskåp över natten. Skala dem om de inte redan är skalade, och ta bort analsträngen. Använder du färdigskalade vanameiräkor med den lilla ”svanstippen” kvar så ta bort den. Skölj räkorna i kallt vatten och låt dem rinna av. Häll dem sedan i en skål.

Sätt ugnen på 185°C varmluft (205°C utan varmluft). Ta fram en ugnsfast form där räkorna får plats i ett lager. Klä formen med bakplåtspapper – det går lätt om du först skrynklar ihop pappret lite.

Pressa vitlök i en skål och tillsätt italiensk salladskrydda.

Blanda och häll sedan över olivolja. Rör om så att det blandas väl.

Riv parmesanosten.

Häll olivoljeblandningen över räkorna och rör om så att räkorna täcks med blandningen. Strö över parmesanost och blanda väl.

Häll räkorna i formen klädd med bakplåtspapper. Skrapa ur det sista av ost-, kryddor- och oljeblandningen och fördela över räkorna.

Ställ formen i mitten av ugnen och gratinera i 10 minuter eller tills räkorna är genomvarma. Se upp så att räkorna inte står för länge i ugnen, då blir de sega.

Under tiden räkorna står i ugnen så sköljer du och hackar persiljan.

Förbered också eventuella tillbehör som du vill äta till räkorna, för du vill äta dem så snart de är färdiga.

Ta ut räkorna ur ugnen när 10 minuter har gått.

Häll dem i en skål, inklusive den sås som samlats i botten av formen. Pressa över lite citron och strö över den hackade persiljan, blanda ihop alltsammans.

Servera genast med varma grönsaker eller sallad.

Tyvärr går det inte att frysa eller spara räkorna, utan de behöver ätas samma dag som de tillagas. Men å andra sidan är det här en så pass nyttig rätt att du verkligen kan frossa i den.

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

Lämna en kommentar