Fläskkotlett är ganska magert kött så det finns tyvärr risk att det blir torrt och tråkigt när man lagar till det – särskilt om du hör till oss som gärna skär bort fettranden.
Men om du lagar enligt det här receptet vågar jag lova dig att du får saftiga smakrika fläskkotletter.
Dels marineras fläskkotletterna ett par timmar, dels tillagas de i sås. Vilket gör att de inte har en chans att bli torra om du inte låter dem stå inne i ugnen för länge. Jag tror säkert att det går att grilla eller steka de marinerade kotletterna om du föredrar det.
Är du inte förtjust i rosmarin kan du ta färsk timjan eller salvia istället, men då behöver du en hel kruka.
Gillar du inte svamp så kan du göra den här såsen med bara lök och de andra ingredienserna (utom svampen då). Klicka istället i 1 matsked senap i såsen – då får du en lite annan smaksensation, men fortfarande väldigt god.
Marinerade fläskkotletter med svampsås
cirka 4 portioner

Ingredienser:
600 gram benfri fläskkotlett
smör till den ugnsfasta formen
Marinad:
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk paprikapulver
2-3 vitlöksklyftor
cirka ½ kruka färsk rosmarin
2 msk soja, gärna med låg salthalt
1 rågad msk Dijon-senap
2 msk Marsala-vin
4 msk rapsolja

Svampsås:
2 schalottenlökar
250 gram färsk svamp, t.ex. champinjoner
2 små nypor flingsalt
1 msk smör och rapsolja
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 msk Marsala-vin
2½-3 dl grädde (lätt variant går bra)
(ev. lite soja)
Gör så här:
Blanda först ihop marinaden.
Klipp av stjälkarna på rosmarinen, skölj dem och klappa dem torra med hushållspapper. Repa sedan bladen från stjälkarna och hacka bladen smått. Det ska bli cirka ½ dl finhackad rosmarin.
Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Lägg dem i en skål tillsammans med den hackade rosmarinen.
Tillsätt svartpeppar och paprikapulver och rör om. Tillsätt senap, soja och Marsala-vin. Blanda väl och späd sedan med rapsoljan under omrörning.
Skölj fläskkotletten i kallt vatten och klappa den torr med hushållspapper.
Skär kotletten i 2 centimeter tjocka skivor. Vill du så kan du sedan skära bort eventuellt fett (men om du ska grilla eller steka kotletterna bör du låta det vara kvar annars blir kotletterna för torra).
Lägg kotlettskivorna i en stor plastpåse, gärna utspridda i ett lager så de inte ligger på varandra.
Häll marinaden i påsen med kotletterna, pressa ut så mycket luft det går utan att det skvätter marinad över halva köket och knyt sedan till påsen ordentligt. Lägg påsen i ytterligare en påse och knyt till.
Lägg påsarna på en tallrik och ställ i kylskåp. Låt kotletterna marinera i minst 2 timmar. Vänd dem med cirka 30 minuters mellanrum.
När det är cirka en halvtimme kvar tills du vill laga till fläskkotletterna värmer du ugnen till 160°C för varmluft (175°C för vanlig ugn). Ta också fram smöret så det får mjukna lite.
Nu är det dags att göra såsen. Skala schalottenlöken och hacka den fint.
Rensa svampen och skiva den grovt. Är svamparna stora kan du halvera dem innan du skär dem i skivor. Här använder jag champinjoner, för det är enkelt att få tag i och passar bra till fläskkotlett. Men du kan förstås använda någon annan svamp om du vill det.
Viktigt om saltet: när jag skriver ”en liten nypa salt” menar jag verkligen liten. Det är lätt att översalta, vilket är svårt att rätta till. Smaka hellre av och tillsätt mer salt på slutet om det behövs.
Hetta upp en stekpanna. Torrstek hälften av svampen på medelhög värme med en liten nypa salt tills svampen har släppt ifrån sig vätska och denna kokat in igen.
Häll över den stekta svampen på en tallrik och upprepa med resten av svampen.
Häll rapsolja och smör i pannan och sänk värmen till medel. Häll i den hackade löken och låt den svettas med en liten nypa salt tills den är mjuk, cirka 1½-2 minuter.
Tillsätt den stekta svampen och svartpeppar, rör om. Låt svamp och lök steka tillsammans i ett par minuter.
Häll på Marsala-vin, rör om och låt puttra ihop någon minut.
Tillsätt sedan grädden och låt koka ihop till en krämig sås.
Smaka av såsen. Häll eventuellt i en liten skvätt soja om du tycker det behövs.
Smörj den ugnsfasta formen och lägg i de färdigmarinerade fläskkotletterna i ett lager.
Häll svampsåsen över fläskkotletterna. Försök se till så det mesta av kotletterna får sås över sig.
Ställ formen i mitten av ugnen och tillaga i 60 minuter. Skär i den tjockaste kotletten för att kontrollera att den är färdig – om inte så ställ tillbaka formen i ugnen i ytterligare 10-15 minuter.
Servera med pressad potatis och någon varm grönsak som till exempel ångkokta gröna bönor. Och/eller en fräsch grönsallad.

Fläskkotletterna kan absolut frysas, men låt dem helst tina helt i kylskåp innan du värmer dem. Värm upp dem i såsen så att kotletterna behåller sin saftiga konsistens.
Ska laga på mondag!!!!
GillaGilla
Jättegott och ganska lätt för mig, som inte är så duktig på matlagning!
GillaGilla
Jätteroligt att du gillar den här rätten. 🙂
GillaGilla