Marinerade fläskkotletter med svampsås

Marinerad fläskkotlett med svampsåsFläskkotlett är ganska magert kött så det finns tyvärr risk att det blir torrt och tråkigt när man lagar till det – särskilt om du hör till oss som gärna skär bort fettranden.

Men om du lagar enligt det här receptet vågar jag lova dig att du får saftiga smakrika fläskkotletter.

Dels marineras fläskkotletterna ett par timmar, dels tillagas de i sås. Vilket gör att de inte har en chans att bli torra om du inte låter dem stå inne i ugnen för länge. Jag tror säkert att det går att grilla eller steka de marinerade kotletterna om du föredrar det.

Är du inte förtjust i rosmarin kan du ta färsk timjan eller salvia istället, men då behöver du en hel kruka.

Gillar du inte svamp så kan du göra den här såsen med bara lök och de andra ingredienserna (utom svampen då). Klicka istället i 1 matsked senap i såsen – då får du en lite annan smaksensation, men fortfarande väldigt god.

Marinerade fläskkotletter med svampsås 

cirka 4 portioner

Marinerad fläskkotlett: ingredienser
Marinerad fläskkotlett: ingredienser

Ingredienser:
600 gram benfri fläskkotlett
smör till den ugnsfasta formen

Marinad:
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk paprikapulver
2-3 vitlöksklyftor
cirka ½ kruka färsk rosmarin
2 msk soja, gärna med låg salthalt
1 rågad msk Dijon-senap
2 msk Marsala-vin
4 msk rapsolja

Svampsås: ingredienser
Svampsås: ingredienser

Svampsås:
2 schalottenlökar
250 gram färsk svamp, t.ex. champinjoner
2 små nypor flingsalt
1 msk smör och rapsolja
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 msk Marsala-vin
2½-3 dl grädde (lätt variant går bra)
(ev. lite soja)

Gör så här: 

Blanda först ihop marinaden.

Klipp av stjälkarna på rosmarinen, skölj dem och klappa dem torra med hushållspapper. Repa sedan bladen från stjälkarna och hacka bladen smått. Det ska bli cirka ½ dl finhackad rosmarin.

Rosmarin - skölj och klappa torr med hushållspapper Rosmarin - repa bladen och hacka dem

Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Lägg dem i en skål tillsammans med den hackade rosmarinen.

Marinerad fläskkotlett 2

Tillsätt svartpeppar och paprikapulver och rör om. Tillsätt senap, soja och Marsala-vin. Blanda väl och späd sedan med rapsoljan under omrörning.

Marinerad fläskkotlett 3

Skölj fläskkotletten i kallt vatten och klappa den torr med hushållspapper.

Marinerad fläskkotlett 4

Skär kotletten i 2 centimeter tjocka skivor. Vill du så kan du sedan skära bort eventuellt fett (men om du ska grilla eller steka kotletterna bör du låta det vara kvar annars blir kotletterna för torra).

Marinerad fläskkotlett 5

Lägg kotlettskivorna  i en stor plastpåse, gärna utspridda i ett lager så de inte ligger på varandra.

Marinerad fläskkotlett 6

Häll marinaden i påsen med kotletterna, pressa ut så mycket luft det går utan att det skvätter marinad över halva köket och knyt sedan till påsen ordentligt. Lägg påsen i ytterligare en påse och knyt till.

Marinerad fläskkotlett 7 Marinerad fläskkotlett 8

Lägg påsarna på en tallrik och ställ i kylskåp. Låt kotletterna marinera i minst 2 timmar. Vänd dem med cirka 30 minuters mellanrum.

När det är cirka en halvtimme kvar tills du vill laga till fläskkotletterna värmer du ugnen till 160°C för varmluft (175°C för vanlig ugn). Ta också fram smöret så det får mjukna lite.

Nu är det dags att göra såsen. Skala schalottenlöken och hacka den fint.

Skala schalottenlöken och hacka den

Rensa svampen och skiva den grovt. Är svamparna stora kan du halvera dem innan du skär dem i skivor. Här använder jag champinjoner, för det är enkelt att få tag i och passar bra till fläskkotlett. Men du kan förstås använda någon annan svamp om du vill det.

Rensa svampen och skiva den

Viktigt om saltet: när jag skriver ”en liten nypa salt” menar jag verkligen liten. Det är lätt att översalta, vilket är svårt att rätta till. Smaka hellre av och tillsätt mer salt på slutet om det behövs.

Hetta upp en stekpanna. Torrstek hälften av svampen på medelhög värme med en liten nypa salt tills svampen har släppt ifrån sig vätska och denna kokat in igen.

Torrstek svampen med en liten nypa salt

Häll över den stekta svampen på en tallrik och upprepa med resten av svampen.

Stekta champinjoner

Häll rapsolja och smör i pannan och sänk värmen till medel. Häll i den hackade löken och låt den svettas med en liten nypa salt tills den är mjuk, cirka 1½-2 minuter.

Stek schalottenlöken i olja och smör

Tillsätt den stekta svampen och svartpeppar, rör om. Låt svamp och lök steka tillsammans i ett par minuter.

Häll på Marsala-vin, rör om och låt puttra ihop någon minut.

Svampsås 2 - blanda stekt lök och svamp häll på vin

Tillsätt sedan grädden och låt koka ihop till en krämig sås.

Svampsås 3 - häll på grädde

Smaka av såsen. Häll eventuellt i en liten skvätt soja om du tycker det behövs.

Smörj den ugnsfasta formen och lägg i de färdigmarinerade fläskkotletterna i ett lager.

Marinerad fläskkotlett 9

Häll svampsåsen över fläskkotletterna. Försök se till så det mesta av kotletterna får sås över sig.

Marinerad fläskkotlett med svampsås 10

Ställ formen i mitten av ugnen och tillaga i 60 minuter. Skär i den tjockaste kotletten för att kontrollera att den är färdig – om inte så ställ tillbaka formen i ugnen i ytterligare 10-15 minuter.

Servera med pressad potatis och någon varm grönsak som till exempel ångkokta gröna bönor. Och/eller en fräsch grönsallad.

Marinerad fläskkotlett med svampsås
Marinerad fläskkotlett med svampsås

Fläskkotletterna kan absolut frysas, men låt dem helst tina helt i kylskåp innan du värmer dem. Värm upp dem i såsen så att kotletterna behåller sin saftiga konsistens.

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s