Jag vet att många av er helst köper färdiga pajskal när ni ska baka en mumsig paj. Själv brukar jag dock aldrig hitta precis den storlek på pajskal som jag vill ha just när jag behöver det.
Så det är tur att det inte är svårt att själv baka ett sprött och gott pajskal. Har du dessutom en hushållsassistent som du kan använda så är det nästan löjligt enkelt.

Hembakat pajskal
Ingredienser:
3 dl vetemjöl
150 gram smör
3 msk kallt vatten
Dessutom behövs:
pajform
aluminiumfolie
mynt
Gör så här:
Jag använder som sagt min hushållsassistent från 1980-talet för att göra pajdeg. Har du ingen assistent med kniv så får du använda en vanlig skål och en bordskniv samt händerna – det går också jättebra men kräver förstås lite mera jobb.
Montera kniven på din hushållsassistent. Häll mjöl i blandningsskålen och tillsätt smöret skuret i bitar.
Sätt på locket och kör assistenten på hög hastighet tills smöret har finfördelats i mjölet. Sänk hastigheten något och häll vattnet genom röret i assistentens lock.
Har du rätt balans mellan mjöl och vätska så kommer degen nu att forma sig till en boll.
Strö ut lite mjöl på bänken, ta ur degen ur assistentens blandningsskål och knåda ihop den.
Mjöla en lagom stor plastpåse, stoppa degen i den och knyt ihop. Låt sedan degen vila i kylskåp i minst en timme.
Sätt ugnen på 180°C för varmluft (200°C för vanlig ugn). När degen har vilat färdigt så ta ut den ur kylskåpet. Du kan kavla ut degen om du vill, men jag tycker det är lika enkelt att trycka ut den med händer och fingrar.
Oavsett vilken metod du använder så klä insidan av din pajform med degen. Försök att få till ett så jämnt lager som möjligt.
Riv av ett lagom stort stycke aluminiumfolie och tryck ner det över degen med den blanka sidan nedåt. Det är viktigt att folien sluter så tätt som möjligt för att du ska få ett snyggt pajskal.
Töm sedan barnens (eller sambons… ) spargris på mynt och häll i botten av formen. Tyngden från mynten hjälper till att hålla folien på plats.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 15 minuter. Lossa försiktigt en bit folie för att se om pajskalet ser färdigt ut – är det inte det så låt grädda i ytterligare 5 minuter.
Låt svalna något så du kan hälla bort mynten utan att bränna dig. Ta bort folien och låt pajskalet svalna innan du fyller det med godsaker.
2 reaktioner till “Hembakat pajskal”