Hembakat pajskal

Hembakat pajskalJag vet att många av er helst köper färdiga pajskal när ni ska baka en mumsig paj. Själv brukar jag dock aldrig hitta precis den storlek på pajskal som jag vill ha just när jag behöver det.

Så det är tur att det inte är svårt att själv baka ett sprött och gott pajskal. Har du dessutom en hushållsassistent som du kan använda så är det nästan löjligt enkelt.

Hembakat pajskal: ingredienser
Hembakat pajskal: ingredienser

Hembakat pajskal 

Ingredienser:
3 dl vetemjöl
150 gram smör
3 msk kallt vatten

Dessutom behövs:
pajform
aluminiumfolie
mynt

Gör så här: 

Jag använder som sagt min hushållsassistent från 1980-talet för att göra pajdeg. Har du ingen assistent med kniv så får du använda en vanlig skål och en bordskniv samt händerna – det går också jättebra men kräver förstås lite mera jobb.

Montera kniven på din hushållsassistent. Häll mjöl i blandningsskålen och tillsätt smöret skuret i bitar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sätt på locket och kör assistenten på hög hastighet tills smöret har finfördelats i mjölet. Sänk hastigheten något och häll vattnet genom röret i assistentens lock.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Har du rätt balans mellan mjöl och vätska så kommer degen nu att forma sig till en boll.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Strö ut lite mjöl på bänken, ta ur degen ur assistentens blandningsskål och knåda ihop den.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mjöla en lagom stor plastpåse, stoppa degen i den och knyt ihop. Låt sedan degen vila i kylskåp i minst en timme.

Sätt ugnen på 180°C för varmluft (200°C för vanlig ugn). När degen har vilat färdigt så ta ut den ur kylskåpet. Du kan kavla ut degen om du vill, men jag tycker det är lika enkelt att trycka ut den med händer och fingrar.

Oavsett vilken metod du använder så klä insidan av din pajform med degen. Försök att få till ett så jämnt lager som möjligt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Riv av ett lagom stort stycke aluminiumfolie och tryck ner det över degen med den blanka sidan nedåt. Det är viktigt att folien sluter så tätt som möjligt för att du ska få ett snyggt pajskal.

Töm sedan barnens (eller sambons… ) spargris på mynt och häll i botten av formen. Tyngden från mynten hjälper till att hålla folien på plats.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 15 minuter. Lossa försiktigt en bit folie för att se om pajskalet ser färdigt ut – är det inte det så låt grädda i ytterligare 5 minuter.

Låt svalna något så du kan hälla bort mynten utan att bränna dig. Ta bort folien och låt pajskalet svalna innan du fyller det med godsaker.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

2 reaktioner till “Hembakat pajskal”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: