Jag har nu försökt mig på att baka ”riktigt” surdegsbröd (i motsats till Nästan-surdegsbröd). Det gick… åt skogen, får jag väl erkänna.
Surdegen bubblade fint och degen jäste som den skulle, men sedan sjönk bröden ihop i ugnen i alla fall. Efter två misslyckade försök plockade jag till sist fram det här gamla favoritreceptet.
Det kan jag i alla fall baka och det blev jättegott!
Extra gott bondbröd
2 stycken
Ingredienser (inom parentes = om du vill och har hemma)

50 gram jäst – färsk eller torrjäst går lika bra
5 dl vatten
2 msk rapsolja
1 msk honung
(100 g surdegsgrund)
2 tsk salt
(1 tsk torkad mald anis)
(1 tsk torkad mald fänkål)
6 dl rågsikt + c:a 8 dl vetemjöl special
ELLER 4 dl rågmjöl + c:a 1 liter vetemjöl special
Gör så här:
Mät upp surdegsgrund, salt, anis, fänkål, rågmjöl eller rågsikt samt allt vetemjöl utom 2 dl i en skål som är stor nog att rymma hela den färdiga degen. Jag använder min hushållsassistent, men du kan självklart bearbeta degen för hand om du vill.
Använder du torrjäst så ska den i med de övriga torra ingredienserna. Rör om väl så att de blandas.
Använder du färsk jäst så smula den i ett litermått. Tillsätt fingervarmt vatten (för torrjäst behöver vattnet vara lite varmare, se beskrivning på torrjästpaketet), olja och honung.

Blanda väl så att jästen och honungen löses upp. Häll degspadet i en fin stråle i bunkern med mjölet, samtidigt som hushållsassistenten går på lägsta hastighet. Låt det hela blandas ordentligt och sedan knåda i maskinen i ett par minuter. Tillsätt mer vetemjöl om det behövs.
När degen är smidig, blank och släpper skålen kanter är den färdig. Strö lite vetemjöl över degen och låt den jäsa på dragfri plats under handduk i 30-40 minuter.
När degen har jäst färdigt, stjälp upp den på mjölet bakbord och knåda den med lite mer vetemjöl.

Dela degen i två delar och forma till knubbiga limpor. Lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper och strö lite mjöl över.

Låt bröden jäsa under duk på dragfri plats 30-40 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225°C för varmluft (250°C för vanlig ugn).
När bröden har jäst klart så doppa en vass kniv eller ett rent rakblad i mjöl och skåra bröden 3-4 gånger med snabba, lätta snitt. En tapetkniv är alldeles utmärkt för det här jobbet, om du använder en ny och noga rengjord sådan.
Grädda bröden på nedersta steget i ugnen i cirka 20 minuter. Ta ut plåten och vänd på bröden – var försiktig så du inte bränner dig. Knacka lätt med en knoge på brödens undersida. Låter det ihåligt? Då är bröden klara, om inte så sätt in dem i ugnen i ytterligare några minuter.
Låt bröden svalna på galler utan bakduk – då får de en frasig god skorpa.
