Den här fiskrätten tar ganska lång tid att laga – jag brukar landa på cirka 1½ timme – men det kan det vara värt när resultatet blir så gott.
Här gör jag den på torsk, men du kan lika gärna använda lax om du tycker bättre om det. Jag har provat båda varianterna och gillar dem lika mycket.
”Florentine” är ju gourmet-lingo för ”med spenat”, men också de som inte är så förtjusta i spenat brukar gilla den här rätten. Bara du tycker om fisk, svamp och senap så vågar jag nästan lova att du kommer att älska den.
Fisk Florentine med svamp
4 portioner

Ingredienser
400 g champinjoner eller annan svamp som du gillar
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
0,5 tsk torkad timjan
1 dl torrt vitt vin (kan uteslutas)
1-2 msk osötad senap
2 dl crême fraiche
400-600 g fryst fiskfilé
250 g fryst bladspenat
½ citron
Salt
Svartpeppar
2-3 dl riven ost
Tillbehör: Kokt potatis eller ris
Gör så här:
Tina fisk och spenat. Låt gärna spenaten rinna av i ett durkslag. Sätt ugnen på 180°C för varmluft (200°C för vanlig ugn).
Skala och hacka lök och vitlök. Rensa svampen och skiva den.
Hetta upp en stekpanna och torrstek svampen i två omgångar på hög värme (läge 4 på elspis) med en liten nypa salt tills den släpper ifrån sig vätska och denna dunstar bort. Det är viktigt att inte försöka steka all svamp på en gång, då blir den kokt snarare än stekt.

Lägg en smörklick i pannan och tillsätt lök och vitlök. Fräs tills allt börjar få färg. Krydda med peppar och timjan. Häll i vinet och rör om så att det mesta kokar bort.
Sänk värmen till läge 2 på elspis. Häll i crême fraiche och 1 msk senap och rör om. Låt puttra ihop en stund och smaka sedan av. Behövs det så tillsätter du mer senap och kryddor. Var dock försiktig med saltet, det är lätt att översalta den här rätten.
Smörj en ugnsfast form. Skölj fiskfiléerna, torka dem och lägg dem i formen. Salta dem lätt, men inte för mycket. Krama ur det mesta av vattnet ur spenaten och lägg den på fisken. Droppa över pressad citron.
Häll svampsåsen över fisken och spenaten. Strö över riven ost efter smak (för mig betyder det MYCKET ost, men du tar så mycket eller lite som du själv vill).
Gratinera i mitten av ugnen i cirka 20 minuter tills fisken är färdig och osten blivit gyllene. Servera med kokt potatis eller ris.
It’s hard to believe that there could be a fish recipe that is even better than the ones previously posted but this one is just incredibly delcious. I am wondering if this could be adapted using chicken as well…?
GillaGillad av 1 person
Awesome idea trying it with chicken! And thank you for the praise. 🙂 This is one of my own favorites and I’m very happy you like it too.
GillaGilla