Mandelkakor med citron

De här kakorna görs på mandelmjöl vilket innebär att de är glutenfria. Med inspiration från soliga Italien är de en perfekt smakbit till fikat eller som efterrätt. Kakorna är enkla att baka och tar inte så lång tid.

Mandelkakor med citron
Mandelkakor med citron

Vill du ha kakorna lite fluffigare vispar du äggvitor till maräng och vänder ner i de övriga ingredienserna. Gillar du dem lite segare så häller du allt i blandningsskålen direkt. Jag skriver i receptet när de två varianterna skiljer sig åt.

Mandelkakor med citron

Cirka 22-24 st

Ingredienser
1 ekologisk citron
2 äggvitor
250 gram mandelmjöl = 5 dl
1,25 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Cirka 1 dl florsocker

Gör så här

Ta fram äggen i god tid så att de blir rumstempererade. Det gör det lättare att vispa äggvitorna.

Sätt ugnen på 185°C för varmluft (200°C utan varmluft).

Ta fram en plåt och lägg på bakplåtspapper.

Borsta citronen i ljummet vatten. Torka den med hushållspapper. Riv citronskalet på den minsta sidan på rivjärnet. Försök att endast få med det gula skalet eftersom det vita underskalet kan vara väldigt beskt.

Dela citronen och pressa ut saften i en liten skål eller tillbringare. Blanda i det rivna citronskalet och ställ åt sidan så länge.

Separera äggvitorna från gulorna. Var noga med att inte få med någon bit äggskal eller lite gula i vitorna. Se det här inlägget för hur du gör på ett enkelt sätt: Separera äggvitor från gulor.

Gulorna kan du lägga i en burk med lock, frysa in och använda till någonting annat.

Fluffigare kakor:

Häll äggvitorna i en blandningsskål. Vispa äggvitorna till hårt skum.

Blanda mandelmjöl, strösocker och vaniljsocker i en stor bunke. Rör ner saft och skal av citron.

När äggvitorna är fluffiga och hårda så häll dem över blandningen med mandelmjöl. Vänd försiktigt ner äggvitorna i mjölblandningen tills allt är väl blandat.

Segare kakor:

Häll ner äggvitorna i den pressade citronen.

Blanda mandelmjöl, strösocker och vaniljsocker i en stor bunke. Rör ner äggvite- och citronblandningen.

Fortsätt så här för båda varianterna:

Sikta ut florsockret på en flat tallrik.

Rulla smeten till små bollar, cirka 1 msk i varje. Det går lätt om du först sköljer dina händer och matskedsmåttet i kallt vatten.

Rulla varje boll i florsockret och lägg sedan på plåten. Kakorna kommer inte att flyta ut, utan du kan lägga dem ganska tätt.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 18-20 minuter (beroende på ugn). Jag gräddade mina i 19 minuter. Kakorna ska få lite färg under florsockret, men så klart inte bli brända.

När kakorna är klara så låt dem svalna på plåten.

Förvara i burk med tättslutande lock. Kakorna går också jättebra att frysa.

Profilbild för Okänd

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

Lämna en kommentar