Brunkål i slow cooker

Tre av mina fyra far- och morföräldrar kommer från Skåne, så för mig är brunkål ett måste på julbordet. De senaste åren har jag lagat brunkålen i vår slow cooker. Det är enkelt och blir jättegott, dessutom slipper vi att det osar kål i hela lägenheten i flera veckor efteråt.

Brunkål sägs vara en smak man behöver vänja sig vid, men faktiskt gillar min amerikanska fru den – särskilt till stekta köttbullar på julbordet.

Traditionellt ska man ha skinkspad i brunkålen, men buljong går faktiskt lika bra – jag brukar välja grönsaksbuljong. I år hade jag cirka 0,75 dl överblivet spad från Pulled Pork i frysen, så det tinade jag och blandade med lika mycket vatten. Det använde jag den här gången istället för buljong i brunkålen och det blev fantastiskt gott.

Min skånska farmor brukade alltid göra ett stort lass brunkål redan i september och lägga i frysen så det var färdigt till jul. Riktigt så lång framförhållning har inte jag, men för att minska på julstressen brukar jag laga brunkålen några veckor före jul och frysa in den tills det är dags att äta den.

Den här versionen av brunkål är ganska generöst kryddad, för jag har velat efterlikna smakerna i min farmors recept. Vill du börja försiktigt kan du minska lite på mängden salt, svartpeppar, sirap, soja och ättikssprit, och sedan smaka dig fram. Minska inte på mängden buljong, för den behövs för att kålen ska bli bra.

Brunkål i slow cooker

Cirka 4 portioner

Ingredienser
cirka 850 gram färsk vitkål
1 msk rapsolja + mer till att smörja grytan
30 gram smör
2 nypor flingsalt
0,5 tsk grovmald svartpeppar
3,5 msk ljus sirap
1,5 msk soja, gärna med låg salthalt
1,5 dl buljong eller skinkspad
1,5 msk ättikssprit

Ingredienser till brunkål i slow cooker (utom rapsoljan som var blyg och inte ville vara med på bild). Den klara vätskan i snapsglaset är inte en hutt till kocken, utan ättikssprit.

Gör så här

Ta bort de yttre bladen från vitkålen om de är fula eller missfärgade (det är de tyvärr ibland). Skär bort rotstocken från vitkålen.

Skär vitkålen i bitar eller grova strimlor. Lägg bitarna i ett durkslag. Spola med kallt vatten och låt sedan kålen stå och rinna av en liten stund.

Spreja eller smörj grytan till din slow cooker med rapsolja. Ställ grytan åt sidan så länge.

Häll 1 msk rapsolja i en traktörpanna eller stekgryta. Tillsätt smöret och sätt plattan på medelhög värme.

När smöret smält så häll i den avrunna kålen. Strö över 2 nypor flingsalt och rör om. Låt vitkålen steka på medelhög värme i 10 minuter under omrörning.

Se upp så att kålen inte bränns. Vitkålen ska bli glansig och fin, men får inte sin bruna färg i stekpannan utan det kommer senare.

Häll den stekta vitkålen i grytan till din slow cooker. Tillsätt svartpeppar, sirap, soja och buljong. Rör om och lägg på locket.

Låt puttra på läge Låg i cirka 5 timmar. Kålen som är närmast grytans kanter kommer bli tillagad först, så rör lite då och då. Kålen är klar när det går att sticka en provsticka genom den, men den fortfarande har lite tuggmotstånd.

Ta grytan från värmen och häll på ättikan. Smaka av och tillsätt eventuellt mer av någon krydda. När du är nöjd med smakerna är din brunkål färdig.

Brunkålen går som sagt jättebra att frysa. Ta fram den dagen innan du vill äta den och låta den tina över natten i kylskåp.

Värm upp brunkålen i stekpanna med lite matfett innan du ska äta den. Dröjer det något kan du hälla brunkålen i en ugnsfast form och låta den stå i ugnen en stund med resten av det varma till julbordet. Ät och njut till julskinka, köttbullar eller korv.

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

Lämna en kommentar